“Katru rītu 20 minūtes skaloju muti ar kokosriekstu eļļu!” Pašmāju dziedātāja atklāj skaistumkopšanas noslēpumus 33
“Cepšanai man ir nopirkta budža ar kokosriekstu eļļu, maksā vien sešus eiro un man ar to pietiek diviem mēnešiem,” TV24 raidījumā “La Dolce Vita. Gatavo gudri!” ciemos dziedātāja Jeļena Matule. Viņa gatavo liellopa sirdi ar dārzeņiem un lēcām un svaigos dārzeņu salātus ar pētersīļiem!
Dziedātāja atklāj, ka katru rītu arī skalo muti ar kokosriekstu eļļu.
“Tā ļoti labi iztīra toksīnus no mutes, pamostos un pirmais, ko izdaru, paņemu tējkaroti kokosriekstu eļļas un kādas 15-20 minūtes skaloju muti.
Eļļa izsūc visus toksīnus, nomierina gļotādu, ir laba balss, pazūd iesnas,” viņa atklāj.
Pēc tam eļļu izspļauj podā, ne izlietnē, citādi tā aizdambēsies.
Kokosriekstu eļļa ir gan izslavēta ar savām dziedinošajām īpašībām, tomēr tai ir gan savas saules, gan ēnas puses.
“Kokosriekstu eļļa satur galvenokārt piesātinātos taukus un vidēji garās taukskābes. Daudzi uzskata, ka tie organismam nav vēlami, jo veicina sirds un asinsvadu saslimšanas. Piesātināto tauku uzturā tiešām nemēdz trūkt.
Ja tie netiek izmantoti, tad uzkrājas organismā un var izraisīt metabolo sindromu – paaugstinātu asinsspiedienu, holesterīna līmeni, mainīt lipīdu frakciju attiecības, kā arī radīt cukura vielmaiņas problēmas,” skaidro uztura speciāliste Eva Kataja.
“Organismā var uzkrāties arī nepiesātinātie tauki. Būtu jāatrod vidusceļš starp piesātināto un nepiesātināto tauku uzņemšanu, jo tauki organismam ir vajadzīgi.
Nevajadzētu aizrauties ar jebkuras eļļas un tauku pārmērīgu lietošanu uzturā. Kādā pētījumā apgalvots, ka kokosriekstu eļļa paātrina vielmaiņu.
To uzzinot, kāds no rīta apēd karoti kokosriekstu eļļas un aplami cer tādējādi paātrināt vielmaiņu un veicināt tauku sadegšanu.
Eļļā var apcept dārzeņus, zivi vai ko citu, bet nav pamata ēst taukus tīrā veidā. Tad labāk tos ziest uz ādas.
Kokosriekstu eļļu var izmantot, ja grib mājās pagatavot kādu gardumu. Saldajiem ēdieniem tā piešķir interesantu garšas vai tekstūras niansi. Tomēr arī pašu gatavotie saldumi jāēd ar mēru.”