Foto – Shutterstock

Katram piektajam Latvijā ir atvilnis, žultsakmeņi vai taukainas aknas 0

AS Veselības centru apvienība poliklīnikas “Pulss 5” gastoentroloģe un uztura speciāliste Irita Roderte uzskata, ka viens no galvenajiem gastroentroloģijas slimību rašanās cēloņiem ir dzīvesveids. Savukārt tā maiņa vai pielāgošana slimībai ir viens no galvenajiem faktoriem, vai pacients izārstēsies. Kā otru būtiskāko aspektu ārste uzskata klienta informētību un izpratni par slimību un tās sekām.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Lasīt citas ziņas

Mūsdienas raksturojošais slimību kopums ir atvilnis, žultsakmeņi un taukainas aknas”, norāda AS Veselības centru apvienība poliklīnikas “Pulss 5” gastroentroloģe un uztura speciāliste Irita Roderte. Katram piektajam sabiedrības loceklim ir vismaz viena no iepriekš minētajām problēmām. Domājot par cēloņiem šādām slimībām, nevilšus gribas to saukt par jaunattīstītas pārtikušas sabiedrības problēmu, kas ikdienas steigā apēd par daudz, bet svētkos un brīvdienās regulāri pārēdas. Tas ir mūsu sabiedrības dzīvesveids un tradīcijas, kur pareizas ēšanas likumus vēl tikai sākam apgūt.

“Ēšanas paradumu nianses – ēdiena saturs, regularitāte, ēšanas ātrums un mērenība ir faktori, kam ir būtiska ietekme uz gremošanas traucējumu izpaušanos”, norāda Irita Roderte. Dzīvesveida maiņa vai pielāgošana slimībai ir viens no faktoriem, cik veiksmīgi risināsies pacienta problēma. Kā otru būtiskāko aspektu vēlamam iznākumam ārste uzskata klienta informētību un izpratni par slimību un tās sekām. Aizbildināšanās ar laika trūkumu gan ēdiena sagatavošanā, gan ēšanas procesā, kā arī apēšana steigā pārāk daudz ir tas, ko ārste ikdienā dzird no saviem pacientiem. Te pie vainas var būt gan neizglītotība, gan apzināta izvēle. Ārstes novērojumi liecina, ka gados jaunākiem cilvēkiem ir labāka izpratne par uzturu, turpretī riska grupa – gados vecāki cilvēki, labprātāk pakļaujas ieradumiem un nevēlas pārmaiņas. Nereti pacientiem sarežģījumi vai slimības saasinājumi rodas, jo nav izprasti slimības cēloņi un sekas, kā arī ir grūti pieņemt, ka lielākais ārstēšanās veiksmes procents ir atkarīgs no pašiem.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.