Kas veselīgs… sliekās, ja reiz no tām taisa ledenes ar proteīnu 0
Lasītājs jautā: “Redzēju izstādē Riga Food 2018 ledenes ar slieku proteīnu. Vai tiešām esam tik tālu nonākuši, ka ēdīsim sliekas? Vai tās patiesi ir veselīgas?”
“Projektā Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā pētām visu ciklu no izejvielas (sliekām) līdz slieku pārstrādes tehnoloģijai un reāliem pārtikā lietojamiem produktiem – cilvēkam drošiem un baudāmiem,” stāsta Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes vadošā pētniece Ilga Gedrovica.
Viņa gan paskaidro, ka ledenes, ko cilvēki varēja nobaudīt izstādes laikā, bija gluži parastas karameles, kurās iekausētas liofilizētas jeb aukstumā kaltētas sliekas.
“Ar šo savdabīgo konfekšu starpniecību vēlējos piesaistīt uzmanību pasaules aktuālajām problēmām: tiek prognozēts, ka nākotnē trūks olbaltumvielām bagātu produktu, tādēļ jāmeklē jauni avoti. Viena no sastāvdaļām varētu būt netradicionālas izcelsmes olbaltumvielu avoti, piemēram, kaltētas sliekas. Tās, samaļot pulverī, iespējams pievienot dažādiem pārtikas produktiem: miltu izstrādājumiem, dzērieniem, saldumiem un citiem, tā paaugstinot olbaltumvielu saturu tajos.
Mana pētījuma rezultātu – kaltētas sliekas – ēdienos izmanto arī jaunajā latviešu spēlflmā Vecā dārza noslēpumi, kas uz kinoekrāniem nonāks šā gada nogalē. Arī ar šīs filmas starpniecību es vēlos atraktīvā veidā uzrunāt cilvēkus būt atsaucīgiem inovācijām. Gribu parādīt, ka Latvijā notiek šāds unikāls pētījums.”
Atbildot par jaunā produkta veselīgumu, zinātniece piedāvā salīdzinājumu ar citiem tradicionālajiem olbaltumvielu avotiem: