Vai trifelēm, šitakēm, šampinjoniem u.c. sēnēm piemīt ārstniecisks efekts? 1
“Vai trifelēm, šitakēm, šampinjoniem u.c. sēnēm piemīt ārstniecisks efekts?” VALENTĪNA DAUGAVPILS NOVADĀ
Sēnes ir vērtīgs uztura produkts, kura sastāvs ir ne tikai veselīgs, bet dažkārt, mērķtiecīgi lietojot, var būt arī ārstniecisks. Piemēram, gan cepurīšu, gan kātiņu šūnās atrodas polisaharīdi un polimēri, kas stimulē organisma dabiskās aizsargspējas. Imunoloģiskais efekts ir izteiktākā sēņu ārstnieciskā īpašība, kuras dēļ daudziem onkoloģiskajiem slimniekiem ir labi zināmi melnās bērza piepes jeb čagas preparāti.
Biologs, Latvijas Universitātes profesors Indriķis Muižnieks apstiprina, ka patiešām ir iegūti dati arī par daudzu citu sēņu ārstnieciskajām īpašībām, taču vienas ir vērtīgas tikai kā uztura produkts, otras ir nozīmīgas galvenokārt veselības stiprināšanā, citas lietojamas abējādi. – Austersēnes un šitakes kultivē ēšanai, taču tām ir ārstnieciskas īpašības. Bet lakas plakanpiepe vai Ķīnas miltene ir kultivējamas tikai ārstnieciskiem nolūkiem.
Patiesības labad jāpiebilst, ka ārstniecībai izmanto nevis sēnes, bet gan zāļu preparātus un uztura bagātinātājus, kuru sastāvdaļas iegūtas no sēnēm. Tas tālab, ka sēņu šūnu apvalkos ir augsts šķiedrvielu daudzums un hitīns – cieta ragveida viela, ko cilvēka kuņģa un zarnu trakts nepārstrādā, līdz ar to sēņu vērtīgās vielas organisms nespēj uzņemt. Ārstnieciski iedarbīgāki ir no sēnēm iegūti ekstrakti ar noteiktu sastāvu un devām.
Lai no sēņu ēdieniem iegūtu uzturvērtību, tām jābūt sīki sagrieztām, bet sausajām – samaltām un termiski apstrādātām. Tad organisms spēj izmantot līdz pat 70% olbaltumvielu un lielāko daļu pārējā sastāva.
No uztura viedokļa sēņu lielāko vērtību nosaka olbaltumvielu sastāvā esošās aminoskābes. Diētas ārsts Andis Brēmanis uzsver, ka svaigās sēnēs ir 85–90% ūdens un tikai 2,3–5,5% olbaltumvielu. Kaltētās sēnēs olbaltumvielu īpatsvars palielinās līdz 15–25%. Protams, visās sēnēs nav vienādas sastāvvielu proporcijas, taču svaigās ir vidēji 4,5–6% balastvielu un 0,5–2% tauku, to skaitā neaizvietojamās taukskābes, ko cilvēka organisms pats neražo, kā arī B grupas vitamīni, fluors, varš, cinks, magnijs, jods un dzelzs.
Olbaltumvielu dēļ sēnes mēdz salīdzināt ar gaļu, savukārt ar B grupas vitamīnu daudzumu tās nepiekāpjas graudaugiem. Turklāt sēnes ir diētisks produkts, jo kaloriju daudzums ir ļoti zems.