Foto – Shutterstock

Kas vērtīgs pīlādža ogās? 0

“Šogad bagātīga pīlādžu raža. Kas vērtīgs šajās ogās? Kā tās izmantot?”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Ne reizi vien žurnāla 36,6 °C slejās esam rakstījuši par šā auga noderīgumu. Pīlādzī (latīniski sorbus aucuparia) vērtīgs ir itin viss – gan ziedi, gan lapas, gan miza, gan ogas. Tajās ir C un P vitamīns, daudz karotīna, organisko skābju, piemēram, dzintarskābes, dažādu cukuru, organisko eļļu un miecvielu. Tautas medicīnā pīlādžogas lieto kā vitamīnu avotu un arī kā urīndzenošu un asiņošanu apturošu līdzekli. No ogām var vārīt ievārījumu (pievienojot nedaudz ūdens un cukuru attiecībās 1 : 1, jo ogas nav ļoti saldas), tās var savārīt kopā ar āboliem, pagatavot želeju. Aplejot ogas ar karstu ūdeni un paturot trīs stundas, iegūst ārstniecisku tēju. Tās var kaltēt vai sasaldēt un ziemā izmantot rozīņu vietā, cepot kēksus un kūkas. Mazāk zināmi ir pīlādžu milti: ogas izkaltē un saberž, iegūtos miltus var izmantot maizes, kūku un cepumu gatavošanā vai kā piedevu putrām.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.