Kas vērtīgs papaijās un vai tās būtu jāēd ikdienā? 4
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Ko vērtīgu satur subtropu auglis papaija, un vai to vērts ieviest ikdienas uzturā? jautā Marika no Rīgas.
“Papaija (Carica papaya) ir pasaulē plaši pazīstams auglis, papaijas aug tropu un subtropu reģionos. Augļa mīkstums satur A, C, E vitamīnu un B grupas vitamīnus, minerālvielas, piemēram, kāliju, magniju un kalciju,” skaidro uztura speciāliste Nelda Karpenska-Allaža.
Uzturvielas un bioloģiski aktīvās vielas, kas atrodamas papaijas mīkstumā un sēklās, labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu.
Šajos augļos ir zems cukura un augsts šķiedrvielu daudzums, tāpēc tie ieteicami cukura diabēta pacientiem.
Papaija ir beta karotīna (A provitamīns) un likopēna avots.
“Pētījumos pierādīts, ka salīdzinājumā ar tomātiem un burkāniem, kuros skaitliskā ziņā šo bioloģiski aktīvo vielu ir vairāk, papaija nodrošina augstāku antioksidantu – beta karotīna, beta kriptoksantīna un likopēna – biopieejamību.
Bet vai tāpēc papaija uzturā aizstās mūsu platuma grādos audzētos un plaši pieejamos burkānus un tomātus? Visticamāk, ka ne,” atzīst uztura speciāliste.