Olā asiņu receklīši. Vai maz tādu ēst? 0
Kāpēc veikalā pirktajās olās atrodami sīki asiņu receklīši? Kā tie veidojas un vai kaitē veselībai? VALDA ĻEONOVA RAUNAS NOVADĀ
AS “Balticovo” kvalitātes uzraudzības vadītāja Solveiga Gintere skaidro, ka nelieli asiņu plankumiņi olās ir normāla fizioloģiska un dabiska parādība, jo īpaši jaunajām vistām, kurām attīstās reproduktīvie orgāni. – Šie plankumi mēdz rasties tāpēc, ka dējējvistai plīst asinsvadi un asinis nonāk olā, kad notiek atdalīšanās no olnīcas. Tā nav izplatīta parādība, asiņu ieslēgums mēdz būt vienā olā no desmit.
Speciāliste stāsta, ka šādas olas drīkst droši lietot uzturā, asiņu ieslēgums nav bīstams cilvēka veselībai un arī neietekmē produkta garšas kvalitāti. – Olas, ilgstoši uzglabājot, zaudē svaru, bet dzeltenums uzņem daļu no baltumā esošā ūdens, un asiņu ieslēgums parasti samazinās vai izšķīst. Tātad, ja ir asinis, ola ir svaiga.
Vienīgā problēma ir estētiskais faktors – sarkanais receklītis nerosina apetīti, bet pirms gatavošanas receklīti no pāršķeltās olas var izņemt ar asu naža galu. – Šos asiņu plankumus nevajag jaukt ar embriju, jo veikalā nopērkamās olas nevar būt apaugļotas tāpēc, ka lielfermu vistu ganāmpulkos nav gaiļu.
AS “Balticovo” kvalitātes uzraudzības vadītāja Solveiga Gintere arī stāsta, kā notiek olu kvalitātes pārbaude uzņēmumā. Vispirms olas apstaro ar ultravioleto gaismu, kas līdz 98% iznīcina baktērijas uz čaumalas. Tad olas nosver, lai precīzi sadalītu pēc kategorijām. Pēc tam tās fotografē ar augstas izšķirtspējas fotokamerām un katru fotouzņēmumu automatizēti analizē, pārbaudot, vai olas čaumala ir tīra. Ar īpašu iekārtu arī pārbauda, vai čaumala nav ieplaisājusi un vai tajā nav mikroplaisu, pa kurām olā varētu iekļūt baktērijas, kas samazinātu produkta derīguma termiņu. Pēdējais pārbaudes posms ir spektrālā analīze, kurā nosaka, vai olā nav netipiski lielu asiņu ieslēgumu. Pārbaudi veic ar īpašām ksenona lampām.
Tikai pēc šiem kontroles mehānismiem olu marķē un tā nonāk tirdzniecībā kā A šķiras produkts.