Kas šokolādes lācītim vēderā? Viss, kas tev jāzina par piena šokolādi 0
Kuram gan negaršo šokolāde un ne tā rūgtā, tumšā, bet saldā piena šokolāde, kas lielveikalu plauktos šodien atrodama ar visdažādākajām piedevām, bet kas īsti ir tās saturā?
Piena šokolādē vidēji mēdz būt no 25% līdz 45% kakao. “Lai mēs produktu sauktu par šokolādi ir jābūt vismaz 35% kakao, tomēr piena, krējuma šokolādē kakao procentu skaits var būt zemāks,” TV24 raidījumā “Ēdiens kā zāles” skaidro uztura speciāliste Santa Sibule.
Ja kakao vidēji sastāda ceturto daļu no piena šokolādes – kas ir pārējais? Uztura speciāliste uzskaita cukuru, taukus un šobrīd ļoti populārās – dažādas piedevas, no riekstiem, rozīnēm, līdz pat karamelēm un biešu gabaliņiem. Neiztikt arī bez dažādiem stabilizētājiem, aromatizētājiem.
“Jo saldāka šokolāde, piemēram, piena vai baltā, jo kakao saturs tajās būs mazāks. Vairāk cukura un tauku,” teic uztura speciāliste.
Svarīgi saprast, ka šokolādē neatradīsim arī tautā saucamos labos taukus, bet gan piesātinātos, kas var sastādīt pat 20-30 gramus, kas ir krietni virs dienā ieteicamā daudzuma.
Taukus veido kakao sviests, bet papildus šīm šokolādēm var pievienot līdz pat piecām dažādām augu eļļām, līdz ar to piesātinātie tauki var rasties gan no kakao sviesta, gan palmu taukiem, vīnogu kauliņu vai eļļas koka taukiem.