Foto: SHUTTERSTOCK

Kas slēpjas graudā? Skaidro pētniece Arta Kronberga 1

• Graudiem ir trīs galvenās sastāvdaļas – dīglītis, endosperma un graudapvalki. Dīglītis aizņem 2 līdz 12% no grauda kopējās masas. Tā uzdevums ir labvēlīgos apstākļos ātri sadīgt, tāpēc dīglītī tiek uzkrātas vielas, kas nodrošina tā strauju augšanu – piemēram, gandrīz visi tauki, kas atrodas graudā, uzkrājas tieši dīglītī. Tajā ir arī daudz vitamīnu, minerālvielas, proteīni. Endosperma ir grauda iekšējā daļa, kuras uzdevums ir dīgšanas procesā nodrošināt barības vielas dīglītim. Šajā grauda daļā visvairāk ir ciete un proteīni. Graudapvalki ir grauda ārējā daļa, kas sastāv no vairākiem slāņiem, un tajos ir daudz šķiedrvielu, B grupas vitamīni, olbaltumvielas. Graudapvalkus, pārstrādājot graudus miltos, parasti atdala, iegūstot klijas. Jāpatur prātā – jo tumšāks un krāsaināks grauds, jo tajā ir vairāk vērtīgu vielu.

Drīz labības laukos izbrauks kombaini, lai ievāktu šā gada ražu un vēlāk mēs varētu galdā celt smaržojošus maizes klaipiņus. Kā īsti rodas grauds, kā tas nobriest, vai varam būt droši, ka maizes rieciens ir brīvs no pesticīdiem, par to stāsta Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta vadošā pētniece, tritikāles selekcionāre ARTA KRONBERGA.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

• Pie graudaugiem pieskaita graudzāļu (Poacea) dzimtas kultūraugus, kurus izmanto graudu ieguvei. Labību iedala divās grupās. Pirmajā iekļauti mērenā klimata zonā augošie kvieši, rudzi, mieži, auzas un tritikāle, kas ļoti labi aug arī Latvijā. Otrajai grupai pieder siltāka klimata joslā augošie rīsi, kukurūza, prosa, sorgo. Vēl ir t. s. pseidolabība – kultūraugi, kas nepieder graudzāļu dzimtai, bet kurus arī izmanto pārtikā. Pazīstamākie no tiem ir griķi, kvinoja un amarants.

• Graudaugus kā kultūraugus audzē jau vairākus tūkstošus gadu. Lielākā daļa graudaugu sugu cēlušās dažādos dienvidu un austrumu reģionos. Piemēram, par mīksto kviešu dzimteni uzskata Tuvos Austrumus, cietie kvieši cēlušies Vidusjūras reģionā, bet mieži – Etiopijā.

CITI ŠOBRĪD LASA

• Tritikāle ir pirmā graudaugu suga, kuru 18. gadsimta beigās izveidoja cilvēks, sakrustojot kviešus (māte) ar rudziem (tēvs).

• Jāpatur prātā, ka ar terminu “kvieši”, “rudzi” u. c. apzīmē ģinti, bet tās ietvaros izdala sugas. Piemēram, kviešiem ir zināmas vairāk nekā 20 sugas, no kurām pazīstamākie ir mīkstie kvieši, ko audzē Latvijā un izmanto baltmaizes cepšanai; cietie kvieši aug siltāka klimata valstīs un ir ļoti labi piemēroti makaronu izstrādājumu gatavošanai; speltas kviešus audzē bioloģiskajos laukos. Tāpat ir arī ar citām labībām – sugu skaits ir liels, bet lauksaimniecībā izmanto tikai dažas vispiemērotākās.


• Graudiem ir trīs galvenās sastāvdaļas – dīglītis, endosperma un graudapvalki. Dīglītis aizņem 2 līdz 12% no grauda kopējās masas. Tā uzdevums ir labvēlīgos apstākļos ātri sadīgt, tāpēc dīglītī tiek uzkrātas vielas, kas nodrošina tā strauju augšanu – piemēram, gandrīz visi tauki, kas atrodas graudā, uzkrājas tieši dīglītī. Tajā ir arī daudz vitamīnu, minerālvielas, proteīni. Endosperma ir grauda iekšējā daļa, kuras uzdevums ir dīgšanas procesā nodrošināt barības vielas dīglītim. Šajā grauda daļā visvairāk ir ciete un proteīni. Graudapvalki ir grauda ārējā daļa, kas sastāv no vairākiem slāņiem, un tajos ir daudz šķiedrvielu, B grupas vitamīni, olbaltumvielas. Graudapvalkus, pārstrādājot graudus miltos, parasti atdala, iegūstot klijas. Jāpatur prātā – jo tumšāks un krāsaināks grauds, jo tajā ir vairāk vērtīgu vielu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.