Kas – skābs, kas – sārmains produkts? 0
“Lūdzu veselības lapās publicēt tabulu ar skābajiem un sārmainajiem produktiem!” Aija Rogule Ogrē
Atbilstīgi skābo un bāzisko produktu diētas principiem organisma iekšējo procesu līdzsvarošanas nolūkā ēdienkartē vajadzētu ietvert ap 20% skābo un ap 80% sārmaino produktu. Par skābiem tiek uzskatīti galvenokārt gaļas produkti un sieri, par bāziskiem (sārmainiem) – augļi un dārzeņi.
Skābi produkti (augošā secībā pēc skābuma pakāpes): baltie rīsi, baltie milti, baltmaize, makaroni, vistas gaļa, liellopa gaļa, tītara gaļa, aknu desa, salami, mīkstie sieri, olas dzeltenums u. c.
Sārmaini produkti (augošā secībā pēc sārmainības pakāpes): zemenes, sarkanvīns, apelsīni, tomāti, ķirši, ziedkāposti, kartupeļi, kivi, burkāni, selerijas, spināti u. c.
Lai ievērotu sārmu-skābju līdzsvara diētu, noderēs šādi padomi:
* Ēst vairāk augļu un dārzeņu, tos ietverot katrā maltītē, tomēr nekļūstot par veģetārieti.
* Gaļu un zivis – ne vairāk kā vienu porciju dienā.
* Treknu sieru vietā izvēlēties skābpiena produktus – liesu biezpienu, bezpiedevu jogurtu, kefīru.
* Lietot garšvielas, garšaugus un zaļumus – tie palīdzēs mazināt daudzu skābo produktu nevēlamo iedarbību.
* Neatteikties no kartupeļiem, jo tie pieder sārmainajiem produktiem un šajā ziņā uzskatāmi par vērtīgākiem nekā makaroni vai rīsi.
Pēc žurnāla “36,6°C” arhīva materiāliem sagatavojusi