Kas pusdienās? Baklažāns dažādās variācijās! 0
Baklažānu nevar ieskaitīt populārāko dārzeņu pirmajās rindās, taču ir vērts iekļaut ēdienkartē, jo tas satur daudz vērtīgu vielu, ieskaitot magniju, dzelzi, jodu, cinku un šķiedrvielas. Turklāt no baklažāna var pagatavot gardus ēdienus.
Baklažānu un šķiņķa veltnīši
• 2 baklažāni
• 1 sīpols
• 150 g plānās šķēlēs sagriezta kūpināta šķiņķa
• 400 g konservētu sasmalcinātu tomātu
• 200 g mocarellas
• saišķītis bazilika
• 3 ēdamkarotes eļļas
• 1 ēdamkarote tomātu biezeņa
• šķipsniņa čili piparu
• pustējkarote cukura
• sāls
Baklažānus noskalo un gareniski sagriež aptuveni 1 cm biezās šķēlēs. Tās liek uz sviestpapīra, pārkaisa ar sāli un atstāj uz 20 minūtēm. Tad nosusina ar virtuves papīra dvieļiem un apcep no abām pusēm pannā sakarsētā eļļā. Apceptās šķēles novieto uz virtuves papīra dvieļiem, lai uzsūc liekās taukvielas. Pēc tam uz katras baklažāna šķēles liek šķiņķa šķēli, bazilika lapiņu un satin veltnīšos.
Sieru sagriež gabaliņos un ar koka irbulīšiem piestiprina baklažānu veltnīšiem. Sasmalcina sīpolu un nedaudz apcep pannā sakarsētā eļļā. Pievieno sasmalcinātus tomātus un tomātu biezeni. Mērci vāra aptuveni 15 minūtes. Pievieno cukuru un čili piparus. Kad mērce gatava, lej servējamā traukā. Virsū kārto baklažānu un šķiņķa veltnīšus. Rotā ar bazilika lapiņām. Pasniedz kā uzkodu pusdienās.
Baklažānus var aizstāt ar cukīni. Gatavo, kā norādīts receptē.
Baklažānu kotletes
• 800 g baklažānu
• 100 g cietā siera
• 2 šķēles rudzu maizes
• 50 g rīvmaizes
• 2 olas
• 3 ķiploka daiviņas
• 50 ml piena
• 2 ēdamkarotes eļļas
• pipari
• sāls
Baklažānus nomazgā, nosusina, sagriež nelielos gabaliņos un apcep eļļā. Kamēr tie dziest, smalki sarīvē sieru un sasmalcina ķiploku. Maizi izmērcē pienā. Atdzisušos baklažānus sablendē, pievieno izmērcēto maizi, sarīvēto sieru un ķiploku, olas, sāli un piparus. Visu rūpīgi samaisa. Ja masa ir pārāk šķidra, pievieno nedaudz rīvmaizes. Veido kotletes un apviļā rīvmaizē. Cep pannā uzkarsētā eļļā, līdz rodas zeltaina garoziņa.
Pildīti baklažāni
• 6 nelieli baklažāni ar kātiņu
• 125 g sēņu
• 2 vidēji lieli tomāti
• 1 vidēji liels sīpols
• 1 ķiploka daiviņa
• 1 ēdamkarote olīveļļas
• 1 ēdamkarote sasmalcinātu pētersīļu
• pipari
• sāls
Baklažānus 3–4 minūtes blanšē verdošā ūdenī, nokāš un atdzesē. Pēc tam pārgriež, izņem mīkstumu un iztukšotās pusītes novieto uz ietaukotas cepampannas.
Pannā sakarsē eļļu un apcep sasmalcinātu sīpolu. Tad pievieno gabaliņos sagrieztu baklažānu mīkstumu, sagrieztas sēnes, sasmalcinātu ķiploka daiviņu un cep aptuveni 5 minūtes. Pannu noņem no uguns, pieber gabaliņos sagrieztus tomātus, sasmalcinātus pētersīļus un garšvielas. Pildījumu liek baklažānu pusītēs un cep cepeškrāsnī 180 °C aptuveni 15 minūtes.
Pildītus baklažānus var pasniegt karstus, siltus vai aukstus.
Grilētu baklažānu salāti
• 1 baklažāns
• 1 sarkanais sīpols
• 1 avokado
• 1 citrons
• rapšu un olīvu eļļa
• 1 ēdamkarote sarkanvīna etiķa
• 1 tējkarote Dižonas sinepju
• medus
• oregano
• pētersīļi
• pipari
• sāls
Baklažānu nomazgā, nosusina, sagriež aptuveni 2 cm biezās ripās. Sīpolu notīra, sagriež lielos gredzenos. Baklažāna ripas un sīpola gredzenus apslaka ar rapšu eļļu un grilē, kamēr mīksti. Kad grilētās baklažāna ripas nedaudz atdzisušas, sagriež lielos kubikos. Arī notīrītu avokado sagriež lielos kubikos.
Atsevišķā traukā pagatavo salātu mērci: sarkanvīna etiķi sajauc ar sinepēm un oregano, tad pievieno medu un olīveļļu. Ļauj ievilkties un lej uz salātiem. Pēc tam salātiem uzbārsta sāli un piparus. Pasniedzot rotā ar sasmalcinātiem pētersīļiem un citrona gabaliņiem.
Lieliska piedeva gaļas ēdieniem.
Pikantie baklažāni
• 2 baklažāni
• 3 tomāti
• 2 sīpoli
• 2 selerijas kāti
• 1 asais pipars
• pāris bazilika zariņu
• puse kārbiņas olīvu
• 1 ēdamkarote ciedru riekstu
• 2 ēdamkarotes rozīņu
• 1,5 ēdamkarotes baltvīna etiķa
• pusglāze dārzeņu buljona vai ūdens
• olīveļļa cepšanai
• nedaudz cukura
• pipari
• sāls
Baklažānus nomazgā, nosusina un sagriež kubiciņos. Sīpolus notīra un sagriež pusgredzenos. Tomātus nomazgā un sadala lielos gabalos. Seleriju kātus nomazgā un sagriež. Baziliku un aso piparu sasmalcina. Rozīnes nomazgā un apslaka ar vārošu ūdeni.
Uzkarsētā pannā baklažānus maisot apcep aptuveni 8 minūtes. Pēc tam ieber sietā un noliek malā. Tajā pašā pannā pāris minūtes apcep selerijas un pievieno tās baklažāniem. Apcep sīpolus, liek klāt tomātus, olīvas, rozīnes, ciedru riekstus, baziliku, aso piparu. Apmaisa, uzliek pannai vāku un sautē aptuveni 8 minūtes. Sautētajiem dārzeņiem pievieno baklažānus, seleriju un apmaisa. Tad uzbārsta sāli, cukuru un piparus, pielej baltvīna etiķi un apmaisa. Dārzeņiem uzlej nedaudz karsta buljona vai ūdens, uzliek pannai vāku un sautē 8–10 minūtes. Pirms pasniegšanas uzbārsta baziliku un ciedru riekstus.
Ja neesat asu ēdienu cienītājs, var iztikt bez asā pipara.
Pankūkas ar baklažāniem un vistu
Mīklai:
• 350 g miltu
• 800 ml kefīra
• 3 ēdamkarotes eļļas
• 2 olas
• 2 ēdamkarotes cukura
• 1 tējkarote sodas
• sāls
Pildījumam:
• 400 g baklažānu
• 350 g vistas maltās gaļas
• sīpols
• zaļumi
• pipari
• sāls
• eļļa
Uz pannas apcep smalki sagrieztu sīpolu, pievieno malto gaļu, pēc tam – sagrieztus baklažānus. Samaisa, uzbārsta sāli. Sautē aptuveni 15 minūtes. Uzkaisa melnos piparus un zaļumus. Tiklīdz masa sāk zaudēt daļu šķidruma, noņem no plīts un atdzesē.
Pankūku mīklai sakuļ olas ar cukuru un sāli, tad pievieno kefīru un eļļu, pēc tam – miltus un sodu. Uz pannas cep ne pārāk biezas pankūkas.
Pankūkas liek uz šķīvja, katrs pats kārto pildījumu un tās satin.
Grilētu baklažānu biezenis
• 3 lieli baklažāni
• 1 ķiploka daiviņa
• 3 ēdamkarotes citrona sulas
• 150 ml olīveļļas
• jūras sāls
Baklažānus noziež ar eļļu un 20 minūtes grilē. Tad nomizo, liek blenderī, pievieno ķiploka daiviņu, citrona sulu, olīveļļu, jūras sāli un sablendē. Pasniedz ar grauzdētu maizi.
PADOMI
• Lai baklažāniem nebūtu specifiskās rūgtenās garšas, tos sagriež, liek traukā un pārkaisa ar sāli. Pēc kāda laika izdalīsies sula, ko nomazgā ar ūdeni.
• Rūgtums pazūd arī tad, ja baklažānus novāra ūdenī.
• Baklažāni lieliski garšo ne vien kombinācijā ar tomātiem, bet arī ar sieru un ķiplokiem.
• Baklažānus nevajag gatavot lielā eļļas daudzumā, jo tad visi vitamīni un mikroelementi paliks eļļā, nevis nonāks ēdāju organismā.
• Šie dārzeņi jāuzglabā tumšā un vēsā vietā ne ilgāk par 10 dienām.