Kas olai „vēderā” jeb kāpēc Lieldienas nedrīkst svinēt katru dienu 1
Lieldienās gandrīz katrs Latvijas iedzīvotājs droši vien apēdīs pa olai. Par vienu svētku laikā apēsto nav, ko satraukties, taču „Mēness aptiekas” farmaceiti izmantojot Ziemeļrietumu Universitātes Čikāgā medicīnas žurnālā “JAMA” publicētos sešu pētījumu metaanalīzes datus, pirms svētkiem aicina palūkoties vērīgāk, kā olas ietekmē veselību, ja tās ēd regulāri.
Kaut daudzi zinātnieki un ārsti vēl joprojām uzskata, ka ar uzturu uzņemts holesterīns asinīs nonāk minimāli, un pētnieki nav pārliecināti, cik daudz tas notiek, pavisam jauni publiskoti pētījumi parāda – holesterīns no uztura asinīs nonāk pietiekami, lai to varētu novērot un lai tas ietekmētu veselību.
Viena vai divas olas nedēļā neko ļaunu nenodarīs, bet vēlams pārtraukt tās ēst ik dienu, kā arī samazināt citu holesterīnu saturošu produktu patēriņu. Ņem vērā, ka lielākā daļa olās esošā holesterīna ir tieši dzeltenumā, tādēļ olas baltumu var ēst droši. Jautājums tikai – kur likt pārpalikušo dzeltenumu?
Ja ir grūti atteikties no produktiem, kas satur daudz holesterīna, jāatceras, kas palīdz cīnīties pret paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs.
Padomi cīņai ar virsnormas holesterīnu:
1. Pirmkārt, jālieto medikamenti, kas samazina holesterīna līmeni.
2. Nodarbojies ar fiziskām aktivitātēm piecas dienas nedēļā, vismaz 30 minūtes katrā reizē.
3. Kontrolē ķermeņa svaru – lieki kilogrami bieži nozīmē paaugstinātu holesterīna līmeni. Arī tieviem cilvēkiem tas mēdz būt augsts, tādēļ holesterīna līmeni vajadzētu kontrolēt visiem.
4. Atmet nelāgos paradumus – smēķēšana kaitē asinsvadiem, pārmērīga alkohola lietošana palielina uzņemto kaloriju daudzumu, bet tas paaugstināta holesterīna līmeņa risku veselībai pastiprina.
5. Ēd vairāk šķiedrvielu un omega 3 taukskābju saturošus produktus!
6. Izvairies no transtaukskābes saturošiem pārtikas produktiem!