Saldētavas iedala divos tipos. Kura racionālāka? 3
Saldētavas iedala divos tipos – horizontālās (saldējamās lādes) un vertikālās. Galvenā atšķirība ir tās forma, izmēri un ielādes virziens. Vertikālajām saldētavām ir 3–7 nodalījumi (atkarībā no izmēriem), kas parasti ir atvilktnes vai nodalījumi ar atvāžamām durvīm. Horizontālajās saldētavās pārsvarā ir viena liela telpa, bez nodalījumiem, atsevišķi ražotāji komplektā iekļauj tādas kā iekarināmas metāla režģu kastes, kas nosacīti varētu veidot atsevišķu nodalījumu.
Šādas saldētavas parasti aizņem lielāku platību uz grīdas, bet vertikālās ir augstākas. Vertikālajās saldētavās ir vieglāk kārtot produktus un tiem piekļūt. Horizontālajās saldētavās, ja piepilda pilnu, būs grūti piekļūt produktiem, kuri atradīsies lādes apakšā, kā arī var piemirst, kas reiz tur noglabāts.
Horizontālās lādes ieteicams iegādāties, lai uzglabātu vienveidīgu pārtiku, piemēram, tikai gaļu, vai arī pēc izmēriem lielus produktus, piemēram, lielu tītaru. Savukārt vertikālā saldētava būs labāka izvēle, ja tiks uzglabāti dažādu veidu produkti, piemēram, ogas, dārzeņi, gaļa, pusfabrikāti, jo būs vieglāk ātri piekļūt vajadzīgajam produktam.
Atkausēšanas biežums ir tieši saistīts ar lietošanas paradumiem – jo biežāk saldētava tiks atvērta, jo ātrāk apaugs ar ledu. Ieteicams ik pa laikam iztīrīt saldētavu (parasti to dara atkausējot), jo tajā var sakrāties dažādu produktu šķidrumi.