Foto – Anda Krauze

Kas labs bulgurā? + Bulgura un žāvētu aprikožu saldējuma recepte 0

Sasmalcinātie un speciāli apstrādātie kviešu graudi – bulgurs – ir veselīgs un universāls produkts. Tas izmantojams sātīgām biezputrām, desertiem, salātiem vai plovam, ir lieliska piedeva putnu gaļai vai zivij. Ar šiem graudiem var aizstāt grūbas.

Reklāma
Reklāma
“Izārdīs Latviju pa vīlēm!” Soctīklotāji “izceļ saulītē” vecu premjeres ierakstu soctīklos, kas izsauc viedokļu vētru
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
“Latvija ir iegājusi Nāves spirālē! Ar čurainu lupatu jāpatriec!” Hermanis par politiķiem, kuri valsti ved uz “kapiem”
Lasīt citas ziņas

Veģetārā uztura skolas “Vegus” vadītāja Dita Lase skaidro, ka bulguru iegūst, drupinot cieto kviešu graudus. – Tos nevis maļ, bet saskalda. Putraimi var būt smalkāki un rupjāki, tumši (uz uguns apgrauzdēti) un gaiši. Bulgurs izvārās ātrāk, jo ir termiski apstrādāts. Šāda apstrādes metode nav pārāk agresīva, tāpēc nezūd graudos esošie vit_amīni un citas vērtīgas uzturvielas.

Putraimos ir daudz šķiedrvielu (tās nepieciešamas, lai veicinātu zarnu motoriku, izvadītu toksiskās vielas, pasargātu no žultsakmeņiem), B vitamīns un kālijs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bulgurs ir universāls produkts, ko var izmantot dažādos veģetāros ēdienos, kā piedevu putnu gaļai vai zivīm, pievienot zupai, vārīt biezputru vai plovu. Piemērots tiem, kas ievēro diētu. Ēdiens no skaldītajiem kviešu graudiem sniedz ilgstošu sāta sajūtu.

Dita Lase stāsta, ka viens no populārākajiem ēdieniem pasaulē, kuros tiek izmantots bulgurs, ir libāņu salāti Tabulē. Tiem vajag 150 g bulgura, 2 tomātus, 2 gurķus, 1 ēdamkaroti sasmalcinātu piparmētru un 2 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu. Salātiem uzlej mērci, ko gatavo no 5 ēdam­karotēm olīveļļas, 2 ķiploka daiviņām, citrona sulas, sāls un pipariem. – Tie ir ļoti garšīgi, atsvaidzinoši un viegli vasaras salāti, – ēdienam atzinīgus vārdus velta Dita Lase.

Viesnīcas “Tallink Hotel Riga” restorāna “Elements” šefpavāre Svetlana Riškova atklāj, ka bulgurs neesot gluži pirmajā rindā viņas vadītā restorāna plauktā, kur stāv putraimi, pastas un citu graudaugu produkti, taču galīgi aizmirsts nav. Ierosmi no tā gatavot gan sāļus, gan saldus ēdienus viņa guvusi no ārvalstu kolēģiem un ārvalstu braucienos. Pirms trim gadiem kādā seminārā Svetlana vērojusi turku pavāru, kurš demonstrējis dažādus ēdienus, arī desertu. Austrumnieciskā garšu buķete iepatikusies, tāpēc iegaumējusi recepti. Savukārt no kāda franču pavāra, ar kuru kopā rīkojusi meistarklasi, šefpavāre aizguvusi, kā bulguru gatavot ar svaigiem tomātiem. Tā esot lieliska piedeva zivīm. Bet ar bulguru salātos viņa satikusies kādā kafejnīciņā Stokholmā. Ēdiens bijis tiks viegls un sātīgs, ka joprojām palicis atmiņā.

K gatavot

Bulguru izvāra, pievieno garšvielas, gabaliņos sagrieztas aprikozes, medu un persiku sulu. Ja kāda garšviela (piemēram, kardamons vai anīss) nepatīk, no tās var atteikties. Var piebērt grauzdētas un sasmalcinātas ķirbju sēklas.

Reklāma
Reklāma

Bulguru ar piedevām atdzesē, sadala trīs vai četrās daļās un sablendē. Ievieto ledusskapī, kur diezgan stingrā masa kļūst irdena. Vēlreiz sablendē un liek saldētavā, lai sasalst. Ja otrreiz nesablendē, masa ir ļoti cieta.

Biskvītam, uz kura liek deserta bumbiņu, olu sablendē ar svaigu piparmētru, pievieno skābo krējumu, cukuru, kviešu miltus un cepamo pulveri. Masu lej ietaukotā veidnē, cep cepeškrāsnī +180 °C aptuveni 10 minūtes. Biskvītu sadrupina, liek traukā un virsū – bulgura saldējuma bumbiņu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.