Kas jāzina katrai saimniecei, lai pagatavotu ideālu kartupeļu biezeni? 33
Kartupeļu biezenis ir vienkāršs un sātīgs ēdiens, kas daudzās ģimenēs bieži tiek godā celts. Kādas nianses vajadzētu zināt katrai saimniecei?
Lai kartupeļu biezenis izdotos:
1. Vispirms rūpīgi nomizojiet kartupeļus, izgriežot visas “actiņas”.
2. Kartupeļiem jābūt aptuveni viena lieluma, lai negadās tā, ka mazākie jau izšķīduši, bet lielākie – vēl cieti. Ja izvēlaties lielus kartupeļus, tos vēlams sagriezt mazākos gabaliņos, lai ātrāk izvārās.
3. Nomizotos kartupeļus liek aukstā ūdenī un uzreiz pievieno vajadzīgo sāls daudzumu.
4. Var ūdenī pievienot ķiploka daiviņu, tā palīdzēs paspilgtināt kartupeļu aromātu.
5. Jāraugās, lai kartupeļi pilnībā izvārītos. Ja kartupeļi nebūs pavisam mīksti, biezeņa garša tiks sabojāta.
6. Kad kartupeļi izvārījušies, ūdeni nolej, katliņu liek vēlreiz uz uguns un kratot pasusina, lai kartupeļi būtu sausi, bet nepiedegtu.
7. Kartupeļus samīca ar speciālu kartupeļiem domātu spiedni vai izlīdzas ar kaut ko līdzīgu, bet nekādā gadījumā nevajag izmantot mikseri, jo sanāks ķīselim līdzīgs ēdiens, bet ne biezenis.
8. Kartupeļiem pievieno iepriekš uzsildītu pienu, jo, pievienojot aukstu pienu, masa sanāks pelēka. Tie, kuri neskaita kalorijas, protams, var pievienot arī saldo krējumu – garša būs izsmalcinātāka.
9. Pievienojiet nedaudz sviesta, tas padarīs kartupeļu biezeni daudz gardāku.
10. Pārbaudiet, vai sāls ir pietiekamā daudzumā, iespējams, vajadzēs vēl pasālīt, jo tika pievienots piens un sviests.
11. Ja pievienosiet apceptus sīpolus vai sēnes, sanāks pamatēdiens, kuram nevajadzēs piedevas.