Vairāk lietus klimata pārmaiņu dēļ? 75

Klimata pārmaiņas maina stipro lietusgāžu biežumu vētru laikā, jo temperatūras paaugstināšanās ietekmē sarežģītus laika apstākļus. Globālajai temperatūrai paaugstinoties par 1,5 grādiem, uz ko Zeme šobrīd virzās, spēcīgi nokrišņi desmitgadē būs 1,5 reizes biežāk nekā pirms industrializācijas. Nokrišņu daudzums palielinās par aptuveni 10%, tā vēstī DW.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nedēļas nogale četrām zodiaka zīmēm sola lielas problēmas. Kuras ir tās, kam jāuzmanās! 3
Pasaulei vajadzētu atgādināt par šīm briesmām: Krievijā rosina detonēt kodolbumbu, lai liktu “cilvēcei aizdomāties” 85
TESTS. Vai tu esi stulbs? Šis tests ātri tev palīdzēs to noskaidrot
Lasīt citas ziņas

Pagājušajā gadā Eiropā bija aptuveni par 7% vairāk lietus nekā parasti. Lielākajā daļā kontinenta laika apstākļi bija mitrāki par vidējo. Spēcīgās lietusgāzes izraisīja plūdus, cita starpā Itālijā, Norvēģijā, Zviedrijā un Slovēnijā.

Zinātnes sasniegumi tagad ļauj ekspertiem precīzāk noteikt cēloņsakarību starp klimata pārmaiņām un ārkārtējiem laikapstākļiem. Saskaņā ar vienu aprēķinu, vidēji katru ceturto rekordlielo nokrišņu daudzumu pēdējo 10 gadu laikā var saistīt ar klimata pārmaiņām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Joprojām nav pētījumu par precīziem neseno plūdu cēloņiem Vācijas dienvidos. Taču, kā liecina mērījumi, stipras lietusgāzes notiek arvien biežāk. Pagājušajā gadā vidējais nokrišņu daudzums bija par 20% lielāks nekā vidējais no 1991. līdz 2020. gadam. Un postošie plūdi, kas 2021. gadā izpostīja dažus reģionus Vācijas rietumos, kā arī Beļģijas austrumos un Nīderlandē, ir tieši saistīti ar klimata pārmaiņām.

Tiek lēsts, ka, pieaugot globālajai temperatūrai, neseno plūdu iespējamība Brazīlijā ir dubultojusies, palielinot šādu galējību iespēju līdz 9%.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.