Kāpēc notiek lielāki un stiprāki plūdi? 75

Nokrišņu modeļu modelēšana ir sarežģīta. Bet tam ir vienkāršs fiziskais pamats: siltais gaiss var absorbēt vairāk mitruma. Ja tas atdziest, šis mitrums pārvēršas lietū. Atmosfērā izdalītās siltumnīcefekta gāzes darbojas kā silta sega virs zemes, aizturot siltumu. Tādā veidā temperatūra paaugstinās. Tas izraisa vairāk ūdens iztvaikošanu. Papildu ūdens daudzums gaisā palielina nokrišņu daudzumu virs zemes vai ūdens. Un, ja ļoti īsā laika periodā nokrīt liels lietus daudzums, tas var izraisīt nopietnus plūdus.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nedēļas nogale četrām zodiaka zīmēm sola lielas problēmas. Kuras ir tās, kam jāuzmanās! 3
Pasaulei vajadzētu atgādināt par šīm briesmām: Krievijā rosina detonēt kodolbumbu, lai liktu “cilvēcei aizdomāties” 85
TESTS. Vai tu esi stulbs? Šis tests ātri tev palīdzēs to noskaidrot
Lasīt citas ziņas

Kad temperatūra paaugstinās par vienu grādu pēc Celsija, gaiss var uzglabāt par 7% vairāk mitruma. Kopš pirmsindustriālajiem laikiem gaisa temperatūra pasaulē ir paaugstinājusies vidēji par 1,3 grādiem.

Temperatūras paaugstināšanās rezultātā vairāk nokrišņu nokrīt lietus un mazāk sniega veidā. Tas savukārt var izraisīt vairāk plūdu un zemes nogruvumu kalnu reģionos. Zinātniskajā žurnālā Nature 2022. gadā publicētajā pētījumā konstatēts, ka sniegotajos kalnu apgabalos ziemeļu puslodē ekstrēmi nokrišņu daudzumi palielinājās vidēji par 15% uz katru sasilšanas grādu pēc Celsija.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.