Kas īsti ir Zviedrijā tik iecienītās gaļas bumbiņas? 0
Latvijā patlaban tik populārās Zviedrijas tradicionālās gaļas bumbiņas būtībā ir līdzīgas pie mums zināmajām kotletēm un tefteļiem, jo arī gatavotas no maltās gaļas. Zviedrijā tiek uzskatīts, ka gaļas bumbiņu recepti no Osmaņu impērijas atvedis karalis Kārlis XII (1682–1718). Zviedrijā gaļas bumbiņas (köttbullar) visbiežāk cep uz pannas vai cepeškrāsnī un pasniedz ar kartupeļu biezputru un brūkleņu mērci. Tās gatavo arī kā uzkodas. “Turklāt gaļas bumbiņas var pagatavot dažādos veidos, variējot ar garšvielām, tā iegūstot atšķirīgu garšu. Pamatgaršvielas ir sāls un maltie pipari, bet malto gaļu var izvēlēties gan viena veida – cūkas, jēra, vistas – gaļu vai atkarībā no saderības veidot jauktās gaļas bumbiņas. Brūkleņu mērci var pagatavot, viegli savārot brūklenes, vai arī izmanto brūkleņu ievārījumu. Tradicionālās gaļas bumbiņas ļoti garšo arī zviedru iemīļotās rakstnieces Astridas Lindgrēnes populārajam varonim Karlsonam, kurš dzīvo uz jumta,” informē AS “Santa Maria” mārketinga vadītāja Baltijas valstīs Inga Auziņa.