Foto: Valdis Semjonovs

Kas īsti ir sidrs? 0

Zemkopības ministrijas Veterinārais un pārtikas departaments

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
RAKSTA REDAKTORS
“Ārsts atnāk ar kafiju, bez steigas…” Paciente dusmīga, kāpēc “Veselības centrs 4” atļaujas necienīt cilvēku laiku
TV24
“Es neticu šādām sakritībām!” Slaidiņam aizdomas raisa ASV prezidenta Baidena pēkšņie lēmumi par Ukrainu un Trampa klusēšana
Lasīt citas ziņas

Klāt vasaras sezona, kad daļa cilvēki spirdzinājumu meklēs, nobaudot kādu no veikalu plauktu aukstuma kastēs rodamajiem sidriem. Tāpēc mazliet plašāk pastāstīsim par šo populāro dzērienu.

Par vārda “sidrs” izcelsmi
Dažādos informācijas avotos ir pieejami vairāki skaidrojumi par sidru, piemēram:
– “Sidrs ir vājš alkoholisks dzēriens, ko spirta rūgšanas ceļā iegūst no dažādu augļu (ābolu, bumbieru) sulas. Alkohola saturs sidrā svārstās robežās no 2% līdz 8%;
– “Sidrs ir viegli alkoholisks dzēriens, kas veidots no fermentētas ābolu sulas. Sidra alkoholiskais sastāvs var būt pat mazāks par 3%, savukārt franču sidriem līdz 8,5% un pat vairāk procentiem angļu sidriem. Sidru var ražot no jebkuras ābolu šķirnes, bet ir arī speciāli veidota šķirne „sidra āboli”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sešdesmitajos gados tika izveidota ES sidra un augļu vīna ražotāju asociācija – L’Association des Industries des CidresetVins de fruits de l’U.E. Šās asociācijas biedri ir Beļģija, Dānija, Somija, Francija, Vācija, Īrija, Nīderlande, Spānija, Zviedrija un Anglija. Asociācijas kodeksa mērķis ir nodrošināt, ka ES dalībvalstis atzīst: sidru ražo, tikai raudzējot ābolu vai bumbieru sulas bez spirta pievienošanas.

Tā kā ES nav noteiktas vienotas prasības sidram, katra ES dalībvalsts pati izdod nacionālos noteikumus, un ar vārdu “sidrs” saprot dzērienu, kura pamatsastāvdaļa ir pilnīgi vai daļēji raudzēta ābolu sula. Atbalstot Latvijas ražotāju iniciatīvu ražot sidru un lūgumu izstrādāt vienotas prasības Latvijā izplatāmajam sidram, 2006. gadā tika izdoti MK noteikumi, kas nosaka nekaitīguma un marķējuma prasības ābolu un bumbieru sidram

Jaunākā informācija par prasībām ābolu un bumbieru sidru marķējumam
Ļoti svarīgi ir nodrošināt patērētājiem precīzu, skaidru un nemaldinošu informāciju par produkta sastāvu – to nosaka ES normatīvie akti par informācijas sniegšanu patērētājiem par pārtikas produktu. ES normatīvie akti gan nenosaka obligātu sastāvdaļu sarakstu attiecībā uz dzērieniem, kuru alkohola saturs pārsniedz 1,2 tilpumprocentus.

Sidrs satur alkoholu, kas radies rūgšanas procesā, un, lai patērētājs saņemtu informāciju par produkta sastāvu, produkta nosaukumā vārdu “sidrs” jālieto kopā ar norādi par ražošanā izmantoto sulu: „ābolu sidrs” un „bumbieru sidrs”.
Ja sidru ražo no ābolu un bumbieru sulu maisījuma, produkta nosaukumā pirmos norāda tos augļus, kuru sula ir izmantota vairāk attiecīgā produkta ražošanā. Piemēram – “ābolu – bumbieru sidrs”, ja produkta sastāvā ābolu sula ir vairāk nekā bumbieru sula. Un attiecīgi arī otrādi – “bumbieru – ābolu sidrs”, ja produkta sastāvā bumbieru sulas ir vairāk nekā ābolu sulas.

Ja sidram ir pievienota citu augļu vai ogu sula vai aromatizētājs, tad to norāda šo produktu nosaukumā, piemēram, “ābolu sidrs ar ķiršu garšu” vai “bumbieru – ābolu sidrs ar kivi aromatizētāju” u.c.

Reklāma
Reklāma

Latvijā šobrīd pārsvarā ražo ābolu sidru, tomēr cerēsim uz labu nākamo bumbieru ražu un ražotāju iniciatīvu ražot arī atspirdzinošu bumbieru sidru.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.