Piparmētru kvass 0
• 25 g svaigu piparmētru lapiņu
• 250 g cukura
• 12 g svaiga rauga
• ½ tējkarotes citronskābes
Uzvāra 2,5 litrus ūdens, uzlej to nomazgātām un attīrītām piparmētru lapiņām, pievieno cukuru un citronskābi, atstāj 12 stundas ievilkties. Nokāš, pievieno raugu un raudzē 8–10 stundas, līdz veidojas putas, tad strauji atdzesē un salej pudelēs. Kvasam ir patīkami atvēsinoša un atspirdzinoša garša.
UZZIŅA
• Ja klasiskajam kvasam pirms rauga pievienošanas pieliek ogu vai augļu biezeni (100 gramu uz diviem litriem), iegūst neparastāku, aromātiskāku kvasu ar izteiktu ogu garšu.
• Kvasu var pagatavot no dažādām izejvielām – maizes, iesala, graudiem, miltiem, medus, mārrutkiem, ingvera, ķimenēm, piparmētrām, burkāniem, ķiršiem, rabarberiem, āboliem, dzērvenēm un citām ogām un augļiem, dažādiem sīrupiem.