Maizes kvass 0
• 150 g rupjmaizes sausiņu
• 170 g cukura
• 10 g svaiga rauga
• Citrona vai apelsīna miziņas
Rupjmaizi sagriež plānās šķēlēs un cepeškrāsnī kaltē +150 °C, līdz tās sāk viegli brūnēt. Lai iegūtu receptē norādīto sausiņu daudzumu, vajag divreiz vairāk svaigas rupjmaizes. Maizes šķēles liek katlā un uzlej divus litrus verdoša ūdens. Katlam uzliek vāku un ļauj šķidrumam četras stundas ievilkties, lai ūdens nokrāsojas brūns un iegūst rudzu maizes smaržu un garšu. Tad šķidrumu nokāš caur marlīti, pievieno raugu, cukuru un nedaudz apelsīna vai citrona miziņu (nevis rīvētu, bet smalkās strēmelēs sagrieztu) un astoņas stundas raudzē siltā vietā. Pēc tam šķidrums strauji jāatdzesē, lai pārtrauktu rūgšanas procesus. Visu ieteicams sākt agri no rīta, lai vakarā tas jau būtu gatavs un liekams pagrabā atdzesēties. Dzērienu sapilda pudelēs, katrā ieliek pāris rozīņu, rūpīgi aizkorķē un noliek guļus pagrabā smiltīs. Vislabāk kvass garšo pirmās trīs dienas, pēc nedēļas tas saskābst un zaudē garšas buķeti.