Foto – Aija Geida

Kas ir veselīgāks – kvass vai iesala dzēriens? + 5 kvasa receptes dažādām gaumēm 0

Labi veldzē slāpes

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Lasīt citas ziņas


Vai mājas apstākļos var pagatavot kvasu, kāds nopērkams veikalā? Kas ir veselīgāks – kvass vai iesala dzēriens?
 INTA BAUSKĀ

Ja kvasu atdzesē līdz +15 °C, tas lieliski veldzē slāpes un dod spir­gtumu. Starp kvasu un iesala dzērienu ir atšķirība, vēl lielāka tā ir starp kvasu un kvasa dzērienu. Lai pateiktu, kurš ir veselīgāks, jāsaprot, kā katru no tiem gatavo.

Kvass no graudiem

CITI ŠOBRĪD LASA

Dabiski raudzēts kvass ir veselīgs dzēriens, ar ko veldzēt slāpes, jo to gatavo no rudzu, miežu vai kviešu graudiem. Līdzīgs kefīram – regulē zarnu trakta darbību un novērš kaitīgās mikrofloras savairošanos. Tā kā ekstraktvielas iegūtas no graudiem, kvasā ir arī B un E grupas vitamīni un dažādas minerālvielas. Lai rūpnieciski pagatavotu kvasu, nav vajadzīgs ilgs laiks (tas aizņem vien 2–3 dienas) un sarežģītas tehnoloģijas. Izteikta rudzu maizes garša un aromāts rodas nepabeigtās spirta rūgšanas dēļ. Lai kvasu varētu ilgāk uzglabāt, ražotāji to pasterizē, iegūstot līdz pat sešus mēnešus ilgu uzglabāšanas termiņu.

Vai kvasu drīkst dzert bērni, vai rūgšanas procesā nav radies alkohols? Mazliet ir. Taču ražotāji izstrādā receptes, lai alkohola saturs dzērienā būtu pēc iespējas mazāks (piemēram, Iļģuciema kvasā tas svārstās 0,4–0,7% robežās, “Bauskas alus” ražotajā kvasā – 0,15%), savukārt dzēriens Stiprais kvass nozīmē, ka tam ilgāk atļauts rūgt. Alkohols, kā tas ir stiprinātajam alum, papildus netiek pievienots, tomēr bērniem labāk kvasu nepiedāvāt, viņiem piemērotāks ir iesala un veselības dzēriens.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.