Kas ir kailgraudu mieži? Samazina holesterīna un glikozes līmeni asinīs 0
Lielveikala ekoloģisko produktu plauktā ievēroju kailgraudu miežus. Esmu dzirdējusi, ka tie ir vērtīgi. Bet kas tieši tajos ir labs, un kā labāk šos graudus pagatavot?
“Kailgraudu mieži patiešām ir vērtīgi graudaugi,” uzsver dietoloģe Laila Meija. “Veselīgi ir arī parastie mieži, taču šie ir dubultstipri.” Tajos ir augstāks vērtīgo uzturvielu saturs. Atšķirībā no tradicionālajiem miežiem tiem ir citāda grauda uzbūve. Kuļot to ir diezgan viegli atdalīt, apvalku vajag daudz mazāk lobīt, tādējādi veselīgais slānis neiet zudumā apstrādes procesā.
Šie mieži ir noderīgi veselības uzlabošanai, piemēram, tie samazina holesterīna un glikozes līmeni asinīs, tāpēc ieteicami cukura diabēta slimniekiem. Tāpat šo graudaugu iekļaušana uzturā palīdz sakārtot vielmaiņu, uzlabo sirds asinsvadu veselību, samazina risku saslimt ar vēzi. Turklāt, ieturot maltīti, kas aizdarīta ar kailgraudu miežiem, sāta sajūta ir daudz ilgāka.
Lai pagatavotu kailgraudu miežus, vispirms tos izmērcē – vislabāk atstāt ūdenī uz nakti. Vāra aptuveni 15 minūtes, pēc tam katliņu ietin dvieļos vai segās, lai mieži pilnībā uzbriestu. Ēdot var papildināt ar ogām vai dabīgo jogurtu, var ēst kopā ar dārzeņiem.