Foto: meteo021/Fotolia

Nātres! Kas tajās labs, un kā tās iekļaut ēdienkartē? 7

Un kāpēc ne, ja no nātrēm var uzvārīt zupu, izcept kotletes un smalkmaizītes, pagatavot salātus un smūtijus?!

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Savvaļas augi uzturā bijuši jau cilvēces pirmsākumos. Pamazām cilvēks tos piejaucēja un pārveidoja par kultūraugiem. Tomēr nepieciešamie vitamīni, minerālvielas un mikroelementi kultūraugos sastopami mazākos daudzumos nekā savvaļas augos.

Pavasara sākumā ir lapu un pumpuru laiks. Tajos ir koncentrētas visas bioloģiski aktīvās vielas, kas attīra organismu, uzlabo vielmaiņu, stiprina imunitāti un dod enerģiju. Un tad jau seko nezāles un pļavu augi. Piemēram, gārsa, ko daudzi pazīst kā praktiski neiznīdējamu nezāli dārzā, ir ļoti vērtīgs augs, jo satur mikroelementus un minerālvielas, ēteriskās eļļas un augu olbaltumvielas. Pavasarī maigās, vēl neat­vērušās gārsas lapiņas ir pirmie salāti. Gārsu izmanto līdzīgi kā spinātus: sautē, gatavo salātus, zupas, biezeni, var arī ieskābēt kā kāpostus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bagātīgs C vitamīna un dzelzs avots ir nātres. Tās var gatavot līdzīgi kā spinātus, likt klāt kartupeļiem, makaroniem, omletei, pankūkām, maizei un sviestam. “Pēc maltītes, kas satur nātres, nogurums pazū, un rodas enerģija,” apgalvo Liepājas Universitātes docente Vaira Kārkliņa, kurai savvaļas augu izmantošana ēdienu gatavošanā ir vaļasprieks jau vairāk nekā desmit gadus. Viņa arī organizē ekskursijas pieaugušajiem un skolēniem augu iepazīšanā, vada radošās darbnīcas un seminārus interesentiem.

“Nātres ēdiena pagatavošanai var izmantot ne vien pavasarī, bet visu vasaru, tikai tad jāplūc auga galotnes,” skaidro augu pazinēja. “Jāņem vērā, ka nātrei ir ļoti specifiska garša, kas var kādam arī nepatikt. Šis augs satur daudz dzelzs, tāpēc arī attiecīga ir šī dzelzs garša”.

Kad vaicāju, cik daudz nātru pievienot ēdienam, kādas proporcijas jāievēro, Vaira Kārkliņa atbild, ka jāpaļaujas uz savu garšas sajūtu. “Sākumā noteikti jāpievieno mazāk nātru. Ja to garša šķiet patīkama, nātru daudzumu var palielināt. Es ieteiktu tās sablendēt kopā ar kefīru, jo šādā salikumā nātru specifiskā garša mazāk jūtama nekā, ja tās pievieno lapu salātiem.”

Vaira Kārkliņa atzīst – tagad savu ēdienkarti nevarot iedomāties bez nātru zupas. “Kad, pārbraucot no augstskolas, vēl jāstrādā dārzā, man vajag enerģijas lādiņu, paēdu nātru zupu. Turklāt, gadu gaitā eksperimentējot ar savvaļas augiem uzturā, esmu nonākusi pie atzinuma, ka, izmantojot tos, ne zupām, ne pamatēdieniem nav nepieciešama gaļas piedeva – tie ir garšīgi, sātīgi un pašpietiekami.”

Jāievēro, ka nātres lielā daudzumā veicina asins recēšanu, tāpēc tās nevajadzētu lietot katru dienu, īpaši tiem, kam pastiprināta asinsrece.

UZZIŅA

• Nātrēm ēdamas ir visas auga daļas.

• Tās ir bagātīgs C vitamīna un dzelzs avots – nātrēs dzelzs ir septiņas reizes vairāk nekā salātos, bet C vitamīna – pat 25 reizes!

• Augi jāvāc tikai tik daudz, cik nepieciešams patēriņam.

Reklāma
Reklāma

• Līdz mājām tos labāk uzglabāt grozā, nevis plastmasas maisiņā, kur augi izsutīs.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.