Gandrenes – Latvijā iedzīvojušies svešzemju augi ar dziednieciskām īpašībām 0
Man dārzā aug šāds augs. Zaļo ziemu un vasaru. Augšanas vietā veido plašu audzi. Vēlos uzzināt, kā sauc šo augu un vai tas ir ārstniecisks? AGRA PĀVILOSTAS NOVADĀ
Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas asistente Ilma Nereta un LU Botāniskā dārza Lakstaugu laboratorijas vadītāja Inese Nāburga-Jermakova domā, ka runa ir par lielsakņu gandreni (Geranium macrorrhizum) vai Kembridžas gandreni (Geranium x cantabrigiense).
Lielsakņu gandrene jeb sakņu ģerānija nāk no Balkāniem un ir pilnībā piemērota Latvijas klimatam, jo ziemā spēj izturēt pat -30 grādu salu. Savvaļā pie mums gan šī suga nav sastopama. Veido lielas audzes un visai ātri, pat daļēji agresīvi izplatās ar sakneņu starpniecību. Blīvais lapu rozešu paklājs ir 25–30 cm augsts. Augam piemīt specifisks, ģerānijām raksturīgs aromāts. Vecākās lapas rudenī krāsojas sarkanas. Ziedi purpursārti vai balti, sakārtoti čemuros. Zied maijā un jūnijā. Pēc noziedēšanas veidojas skaldauglis ar knābi. Var būt pašizsēja.
Kembridžas gandrene arī nav mūsu savvaļas floras augs. Augi kompaktāki par lielsakņu gandreni, arī apaļīgās lapas nedaudz zaļākas un spīdīgākas, tās ir smaržīgas. Ziedi nelieli, šķīvjveida, balti ar rozā smērējumu. Piemērotas ļoti dažādiem apstākļiem dārzā, jo dekoratīvas ar savu lapojumu: akmeņdārzos, pie ēku dienvidu sienām, konteineros, zemsedzei, kapu kopiņu apstādīšanai. No vairākām gandreņu sugām mēdz izveidot arī robežstādījumus.
Gandrenes satur ēterisko eļļu, flavonoīdus, fenolskābes, pigmentus, vitamīnus, minerālsāļus. Bulgārijā no lielsakņu gandrenes ražo sēklu eļļu, ko lieto aromaterapijā pret galvassāpēm. Ārsts fitoterapeits Artūrs Tereško skaidro, ka abām minētajām gandreņu sugām ir līdzīgas īpašības kā pļavas gandrenei (Geranium pratense), tātad piemīt pretiekaisuma, asiņošanu apturoša, nomierinoša iedarbība.
Lakstus ar ziediem tautas medicīnā lieto pret galvassāpēm, deguna asiņošanas novēršanai, kā arī pret caureju. Šim nolūkam ņem 1 ēdamkaroti drogas, vakarā aplej ar divām glāzēm auksta ūdens. Izdzer otrā dienā pa malciņam.