Putu kronis − labuma rādītājs 6
Viens no alus labuma rādītājiem ir skaistas, blīvas putas. Meistars skaidro, ka kvalitatīvai mantai putu kronis kausā saglabājas vismaz trīs minūtes. Agrāk alu tā arī testējuši – uzlikuši kapeiku uz putām un raudzījušies, vai tā stāv. Ar tagadējām monētām to nevar izdarīt, jo materiāls smagāks, nogrimst.
Jo straujāk lej un stāvāk tur pudeli, jo putu vairāk, taču dzeramā mazāk. Pareizi būtu gan glāzi, gan pudeli turēt 45 grādu leņķī.
Īstākā alus garšas buķete jūtama un putas vislabākās, ja dzēriens ir aptuveni +10…+15 °C vēss. Bet glāzi pirms dzēriena ieliešanas vajag izskalot ar aukstu ūdeni.
Pareizi ir ieliet apmēram 2/3 no tā, ko plānots izdzert, un ļaut alum astoņas minūtes (bet kurš gan spēj tik ilgi gaidīt!) nostāvēties. Tad strauji pielej atlikušo trešdaļu, lai veidotos jauka putu cepurīte.
Viskuplākās un stingrākās putas veidojas stikla glāzē vai kausā ar vertikālām malām. Ieliektas formas gan ir tīkamas turēšanai un glītas, taču baltā micīte sakrītas straujāk.
! Degustācijās novērota tendence: vīriešiem vairāk tīk gaišais, sievietēm – tumšais alus. To der ņemt vērā, gādājot alu Jāņiem.