Trikātiešiem pašiem sava šokolādes ražotne 16
Ja ticam pētījumiem par to, ka šokolādes sastāvā esošās vielas palīdz izstrādāt laimes hormonus, tad Beverīnas novadā ļaudis šoziem būs daudz priecīgāki. Trikātiešiem ir pašiem sava šokolādes ražotne.
No siera pie šokolādes
Uzņēmuma “R Chocolate” īpašniecei Raisai Jablonskai ziema ir karstākais darba laiks, jo ļaudis grib gan vairāk panašķēties paši, gan pērk kārumus Ziemassvētku dāvanām. Klientu lielās atsaucības dēļ produkcijas klāsts regulāri tiek papildināts ar jaunumiem. Patlaban ražotne jau var piedāvāt septiņu veidu trifeles, vairāku šķirņu šokolādes tāfelītes ar dažādiem pildījumiem, kā arī oriģinālus šokolādes cepumus ar kukurūzas pārslām, rozīnēm un zemesriekstiem.
Raisai ir pārtikas tehnoloģes izglītība, un piecpadsmit gadu viņa strādājusi uzņēmumā “Trikātas siers”. Daļa Latvijā labi zināmo siera šķirņu ir viņas lolojums. Pēc pienotavas slēgšanas sekojis pārdomu laiks, kurā Raisa sapratusi, ka pārtikas ražošanu nevēlas pamest, bet nav arī gribējies pāriet pie konkurentiem.
Jau skolas gados, kad vajadzējis uzlādēt baterijas un sakārtot domas, palīdzējusi šokolāde, un tā radusies iecere par savu uzņēmumu. “Domāju, ja šis kārums tā spēj iepriecināt mani, kāpēc lai ar to nevarētu sagādāt laimīgus mirkļus citiem?” retoriski jautā uzņēmēja.
Viņai vienmēr paticis iepriecināt ģimeni ar kādu gardumu, bet pirmās gatavotās konfektes tapušas, vien domājot par savu uzņēmumu. Pētījusi internetā receptes, likusi lietā jau esošās zināšanas un meklējusi ideālās izejvielu proporcijas. Rūpīgi izvērtējusi, cik ilgi katrs jaunais produkts spēj saglabāt sākotnējās garšas īpatnības. Priekšroka, protams, vienmēr tiek dota kārumiem ar ilgāku derīguma termiņu. Pati pirmā “R Chocolate” produktu degustētāja ir uzņēmējas sešgadīgā meita Evelīna. Mamma viņai uzticas, jo bērni atšķirībā no pieaugušajiem nemelo – ja kaut kas nepatīk, uzreiz pasaka.
Piedāvāt konfektes plašākam klientu lokam Raisa uzdrošinājās tikai pēc atgriešanās no šokolādes meistarklases Īrijā. To organizēja mazas šokolādes ražotnes īpašnieks, cilvēks ar lielu pieredzi franču šokolatjē izgatavošanā. “Trīs dienas no rīta līdz vakaram mirkām šokolādē, bet tā bija neatsverama pieredze, kādu nebūtu ieguvusi Latvijā. Iepazināmies ar lielu šokolādes izstrādājumu sortimentu, jaunu ideju pietiks vēl daudziem gadiem,” viņa atzīst.
Vīrs Edgars Avdējs dzīvesbiedres ieceri atbalstīja, un pie darba ķērās abi. Uzņēmēja neslēpj – ne vien sirdij tuvā nodarbe un zināšanas pārtikas tehnoloģijā, bet arī nelielais starta kapitāls bijis viens no iemesliem, kas nostiprinājis pārliecību, ka šis varētu būt viņas ģimenes veiksmes stāsts. Ja šokolādes kārumu izgatavošana ir roku darbs, iespējams iztikt ar ļoti minimālu tehnisko aprīkojumu. Vislielākos ieguldījumus prasījusi ražošanai atbilstīgu telpu sagatavošana. Šokolādi trikātieši iepērk Beļģijā, piena produktus – no Rīgas piena kombināta un “Valmieras piena”, bet dekorēšanai par piemērotākajiem atzīti uzņēmuma “Gemoss” piedāvātie daudzveidīgie izejmateriāli.