Kārumniekiem, kuru vājība ir siers: 8 ēdienu receptes ar sieru 2
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Sieru var ne tikai likt uz sviestmaizes vai kārtot siera platē, bet arī izmantot daudzveidīgāk. Te paveras iespējas radošumam, ko paveikt sava virtuvē!
Krāsnī cepti kartupeļi ar sieru
Sastāvdaļas:
• 2–3 kartupeļi
• 50 g sviesta
• 150 g siera Imperators
• skābais krējums
• zaļumi
Pagatavošana:
Kartupeļus ar visu mizu izcep cepeškrāsnī, gareniski pārgriež uz pusēm, uz katras pusītes liek sviestu, plānu siera šķēli (no kartupeļu karstuma tā nedaudz pakusīs).
Pasniedz ar zaļumiem (dīgsti, rukola u.c.) un skābo krējumu.
Krāsnī ceptas bietes ar sieru
• 200 g siera Imperators
• 1 marinēts gurķis
• 1 biete
• konservēta kukurūza
• skābais krējums
• rukola
• ķimenes
Pagatavošana:
Krāsnī izceptu bieti un marinētu gurķi sagriež šķēlēs. Sieru gan sagriež šķēlēs, gan sarīvē (ja vēlas, šķēles var viegli apcept). Visus produktus kārto uz šķīvja. Pievieno sviestā apceptas ķimenes. Ēdienu papildina ar krējuma piciņām un rukolu.
Lavašā ietīts siers
• 3 lavaša plātnes
• 200 g siera Pavasaris
• granātābolu balzametiķis
• dažādi rieksti
• ledussalāti
Pagatavošana:
Sieru sarīvē, uzber uz salātu lapas un ietin lavašā (var ietīt arī plānās pankūkās). Ēd ar granātābolu balzametiķi. Ja nav balzametiķa, tā vietā var izmantot majonēzi, tomātu mērci vai mērci, kas gatavota no bezpiedevu jogurta. Labi garšo arī ar riekstiem, mandelēm un saulē kaltētiem tomātiem.
Siera salāti ar apelsīnu filejām, avokado un rukolu
• 200 g siera Pavasaris
• 2 apelsīni
• 1 avokado
• rukola
• balzametiķis
• bārbeles ogas dekorēšanai
Pagatavošana:
Sieru dekoratīvi sagriež, pievieno rukolu, avokado gabaliņus, apelsīna filejas. Uzlej mērcīti, kas pagatavota no svaigi spiestas apelsīnu sulas un balzametiķa. Dekorē ar bārbeles ogām.
Cūkgaļā ietīts siers ar salātiem un avokado krēmu
• 150 g siera Pavasaris
• kūpinātas cūkgaļas šķēles
• 1 ēdamkarote kviešu miltu
• skābais krējums
• dažādi salāti
• avokado
• sīpols
• citrons
• sāls, pipari
Pagatavošana:
Siera gabaliņu ietin plānā cūkgaļas šķēlē un grilē.
Pagatavo avokado krēmu: nomizo avokado, sagriež, pievieno sāli, piparus, citrona sulu un blendē, līdz veidojas viendabīga masa.
Gatavo krējuma mērci: sīpolu sīki sagriež, apcep, pievieno ēdamkaroti miltu, izkarsē, pieliek skābo krējumu, pieber sāli, piparus un pacepina 5 minūtes.
Uz šķīvja liek sieru gaļas mētelītī, salātus, avokado krēmu un mērci. Sātīgumam var pasniegt ceptus kartupeļus.
Sviestā apceptas baltmaizes šķēles ar sieru
Sastāvdaļas:
• 150 g siera Olimps
• 50 g sviesta
• baltmaizes šķēles
dekorēšanai:
• salātlapas
• ķirštomāti
• valrieksti
• zaļumi
Pagatavošana:
Baltmaizes šķēles apziež ar sviestu, apcep tosterī, virsū liek siera trijstūrīšus un viegli pakarsē cepeškrāsnī. Uz šķīvja klāj salātu lapas, virsū liek baltmaizi ar sieru, rotā ar tomātiņiem, valriekstiem un zaļumiem.
Siers ar valriekstu maizi
Sastāvdaļas:
• 150 g siera Olimps
• 4 tomātiņi
• valriekstu maizes šķēles
• 50 g sviesta
• valrieksti
• zaļumi
Nekādu īpašo pagatavošanu šī kombinācija neprasa! Tas ir vienkārši un ļoti garšīgi, jo Olimps ir siers ar valriekstu garšu, tas ideāli sader ar valriekstu maizi.
Uzkoda ar sieru, cūkgaļas šķiņķi un zemenēm
Sastāvdaļas:
• 250 g siera Pavasaris
• 200 g šķiņķa
• 1 apelsīns (vai citrons)
• tostermaize
• drupināti rieksti
• zemenes
• dīgsti
Pagatavošana:
Tostermaizes šķēles apziež ar sviestu, tosterī viegli apcep, virsū liek plānu apelsīna vai citrona šķēlīti, šķiņķa šķēli, siera šķēli. Kārtojumu var vēlreiz atkārtot. Dekorē ar zemenēm, dīgstiem, sadrupinātiem riekstiem.