Kartupeļu vai kukurūzas: kura ciete labāka? 0
“Mani interesē, vai ir atšķirība starp kartupeļu un kukurūzas miltiem. Vai ir vēl kādi līdzīgas iedarbības milti, kas palīdz dažādot ēdiena struktūru?”
“Šādus miltus lieto kā jebkurus, tie ir iecienīti bezglutēna izstrādājumos. Iespējams, lasītāja tomēr domājusi cieti, ko biežāk izmanto par biezinātāju. Kartupeļu un kukurūzas milti ir dzelteni, bet ciete – balta,” skaidro veģetārās uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase.
Cietes nedaudz atšķiras. Piemēram, ja gatavo ķīseli, kartupeļu ciete to veido dzidru, spīdīgu un staipīgu. Savukārt kukurūzas ciete to padara pienainu (duļķainu, nedzirdu), matētu, turklāt ķīselis nestaipās, vienkārši iebiezinās.
Kukurūzas cietei retāk mēdz būt piegarša, tādēļ to labāk lietot konditorejā, piemēram, lai iebiezinātu krēmu. Arī tāpēc, ka kukurūzas ciete ir piemērotāka pienu saturošu ēdienu biezināšanai. Savukārt kartupeļu cieti labāk izvēlēties skābas garšas ēdienam – jau minētajam augļu ķīselim un tamlīdzīgi.
Ciete noder konditorejā, mīklai tā dod stabilitāti. Piemēram, biskvīts kļūst izturīgāks, atsperīgāks, ja daļu miltu aizstāj ar cieti. Tā arī piešķir kraukšķīgumu, piemēram, vafeļu mīklai. Ciete var palīdzēt arī kā saistviela. Tā gan nevar gluži pilnībā aizstāt olu, bet noteikti var sekmēt kaut kā salipināšanu kopā.