Kartupeļu šķirnes “Ando”un “Unda”. Vai vēl audzē? 0
Sen audzēju labu kartupeļu šķirni ‘Ando’, bet neesmu lasījusi tās aprakstu. Vai šī šķirne vēl eksistē? Gribētos vairāk uzzināt arī par šķirni ‘Unda’! B. Zariņa Madonā
‘Ando’ ir Igaunijā, Jõgevas selekcijas institūtā selekcionēta galda kartupeļu šķirne. Tā ir vēla, bumbuļi apaļi, miltaini, ļoti garšīgi, tajos ir paaugstināts sausnas saturs. Miza gaiši dzeltena, mīkstums gaišs, bet ne koši balts. Gatavošanas tips C/D. Tas nozīmē, ka bumbuļi pēc vārīšanas viegli izjūk. Ļoti labi noder biezputru gatavošanai. Šķirne ir izturīga pret lakstu puvi, to var audzēt arī bioloģiskajos laukos. Latvijā vēl pirms pāris gadiem ‘Ando’ pavairoja cietes ražošanai, bet pašlaik to pārstrādei vairs neizmanto. Arī kartupeļu sēklas materiālu vairs neieved, šķirni pie mums nepavairo un nevienā saimniecībā vairs neaudzē…
‘Sigunda’ (iepriekš ‘Unda’) ir vidēji vēla šķirne, relatīvi izturīga pret lakstu puvi. Tai raksturīga uzņēmība pret nematodi, bet ir samērā laba izturība pret vīrusslimībām. Diezgan ilgi veido ražu, jānovāc septembra beigās. Lakstu puves izturības dēļ varētu audzēt bioloģiskajās saimniecībās, taču pieredze rāda, ka neizdodas iegūt augstas ražas: pēc vairāku gadu rezultātiem – vidēji 40 t/ha. Ziedi ir balti, bumbuļi ovāli, miza un mīkstums dzelteni, vārot miltaini, atdziestot nekļūst tumši. No kartupeļiem var gatavot arī frī. Kartupeļu šķirnes autore ir selekcionāre Gunta Bebre.
Priekuļos šīs šķirnes sēklas materiālu pašlaik neaudzē. Mazdārziņa vajadzībām kādu spainīti var iegādāties pie Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta selekcionāriem. Lielākos apjomos stādmateriālu var izaudzēt pēc iepriekšēja pasūtījuma.
Konsultēja Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta vadošā pētniece Ilze Skrabule un kartupeļu cietes ražošanas uzņēmuma “Aloja-Starkelsen” agronome Aiga Kraukle.