Maize no saldējuma 10
– Vai var ar saldējumu maizi nopelnīt?
Dzidra: – Var, mēs ar to vien dzīvojam. Bagāti neesam, iztikuši esam un maksājam valstij nodokļus. Dažkārt kaut ko sponsorējam. Patlaban darbojamies vietējā tirgū.
– Kādas vēl bez konservantu neizmantošanas ir “Skrīveru mājas saldējuma” atšķirības no citiem saldējumiem?
– Mēs saldējumu vārām no piena. To pērkam no zināmas saimniecības, esam bijuši fermā. Ideāls saldējums ir no Latvijas brūnās šķirnes govs piena. Bagāts ar taukvielām, ļoti niansētas garšas. Svarīgi, lai gotiņas baro ar sienu un bietītēm, nevis ar skābbarību no ruļļiem.
Vislielākā atšķirība – mums ir sava ogu pārstrāde. Nelielas rīvītes, vārāmie katli, blenderīši. Mēs nepērkam gatavu zapti, kas, iespējams, ir ar piedevām un atšķirīgu garšu. Paši pārstrādājam svaigas ogas no meža, no dārza, ja to nav, iepērkam no latviešu zemniekiem. Mums tās nevajag tik daudz karsēt, tad tās ir bagātākas ar vitamīniem. Pašiem ražot ir divas reizes grūtāk, ilgāk un dārgāk. Latvijā neesam novērtējuši mūsu ogu un augļu nozares iespējas. Vajadzētu rosināt glabātavu un transporta parku veidošanu, kas būtu atbalsts cilvēkiem ogu audzēšanā. Mums ir ideāls klimats – gan auksts, gan arī karsts, kas veido ogu īpašo garšu.