Kartupeļu mizas tīra skursteni. Iesaka Vija Eniņa 1
Vija Eniņa, farmācijas doktore: Latvietis, kuram ir zemnieka gēni, tiecas saimnieciski izmantot it visu. Olu čaumalas izžāvējam, samaļam un beram dobēs augsnes kaļķošanai. Apelsīnu un citronu miziņas (augšējo kārtu, bez baltuma) sakaltējam vai apkaisām ar cukuru un izmantojam kā aromātisku piedevu kēksiem un citiem saldajiem ēdieniem. Ķirbju sēkliņas varam uzgrauzt kā veselīgu našķi. Kartupeļu miziņas vasarā nonāk komposta kaudzē, bet kā lai tās izmanto ziemā?
Kādreiz lasīju par senu tautas metodi, ka tās palīdz skursteni attīrīt no sodrējiem. Mūsmājās ir nevis krāsns, bet ar malku kurināms centrālapkures katls, taču princips ir tas pats. Kad malka sadegusi, uz oglēm uzberu kādu sauju kaltētu kartupeļu mizu. Sadegot tās attīra skursteni no sodrējiem. Mizojot kartupeļus kārtējai maltītei, mizas nolieku uz radiatoriem, lai izžūst.
Tagad skurstenis ar sodrējiem aizaug krietni lēnāk. Nekur gan nav izdevies atrast skaidrojumu, kādā veidā šī metode palīdz. Tāpēc izdomāju savu teoriju. Kartupeļi satur daudz kālija. Skurstenī kālijs reaģē ar ūdens tvaikiem un veidojas kālija sārms, kas ir spēcīgs kodinātājs, labi tīra netīrumus. Cita metode, lai skurstenis ilgāk būtu tīrs, – ik pa laikam kurināt krāsni ar apses malku.