Kartupeļu kvalitāte šogad esot labāka nekā pērn 0
Kartupeļu kvalitāte Latvijā šogad ir labāka nekā pērn, atzina Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja vietnieks un konditorejas un uzkodu ražotāja “Orkla Confectionery & Snacks Latvija” (zīmols “Ādažu čipsi”) meitasuzņēmuma “Latfood Agro” valdes loceklis Ilgvars Krūmiņš.
Viņš teica, ka zemnieki, kas piegādā kartupeļus “Ādažu čipsu” ražotājam, jau pirms trīs nedēļām beidza novākt kartupeļu ražu. Arī citās saimniecībās Latvijā pārtikai paredzētie kartupeļi, visticamāk, jau ir novākti. Vēl varētu būt nenovākti vienīgi kartupeļi, ko izmanto cietes ražošanai, jo tos pārstrādā uzreiz, neuzglabājot, tāpēc to novākšanu var mazliet atlikt.
Krūmiņš teica, ka dažādās saimniecībās Latvijā kartupeļi pēc kvalitātes atšķiras un arī starp dažādām šķirnēm to kvalitāte atšķiras, tomēr kopumā situācija ir labāka nekā pērn.
Arī ievāktais kartupeļu daudzums ir pietiekams, lai izdotos nodrošināt “Ādažu čipsu” ražošanai nepieciešamo. Šogad “Ādažu čipsu” ražotājs plāno pārstrādāt līdzīgu, nedaudz lielāku kartupeļu apmēru nekā iepriekšējā gadā.
Krūmiņš sacīja, ka lielākā daļa “Ādažu čipsu” ražošanai nepieciešamo kartupeļu tiek iepirkti Latvijā, taču nepieciešamo izejvielu piegādā arī audzētāji Lietuvā un Igaunijā. Lietuvā līdzīgi kā Latvijā šogad ir laba raža, kamēr Igaunijā ievākts mazliet mazāk kartupeļu nekā gaidīts, jo tur audzē tikai vienu šķirni, un tā ir jutīgāka pret sausumu.