Kartupeļu biezenis zviedru gaumē 0
Sastāvdaļas: 2 kg kartupeļu (vēlams, lai būtu miltaini), 4 olas, 2 daiviņas ķiploka, 2 citroni, 100 g lauku sviesta (vēlams pirkt tirgū, nevis lielveikalā), 75 g lociņu, malti baltie pipari.
Kā gatavot?
Kartupeļus vāra sālsūdenī, līdz mīksti, un nokāš. Lai biezenis būtu gaisīgāks, to izberž caur sietu. Pievieno sviestu (tam jābūt istabas temperatūrā). Olas vāra tā, lai dzeltenums paliek mīksts. Sagriež vidēji lielos gabalos un pievieno biezenim. Pieliek ar spiedi saspiestas ķiploka daiviņas, smalki sagrieztus lociņus, sarīvētas divu citronu miziņas (bez baltumiņa), maltus baltos piparus un samaisa. Citrusaugļu miziņa biezenim piešķir svaigu un pikantu garšu.
Pasniedz ar putna gaļu vai ceptām zivīm, vai cūkgaļas cepeti, vai baraviku mērci. Var ēst arī bez piedevām.
Receptē norādītais daudzums 6 personām.
Gatavoja šefpavārs Normunds Šaiters mācību un atpūtas telpās “Viesistaba kazarmās”