Foto: Shutterstock

Kuri miltainākie 8

“Jo vairāk cietes satur kartupeļi, jo tie miltaināki,” skaidro kartupeļu audzētājs. Miltainās kartupeļu šķirnes izmanto čipsu pagatavošanai un cietes ieguvei, no tām sanāk izcilas kartupeļu pankūkas un biezputra, bet cepšanai gan nederēs.

Turpinot Mārcis izstāsta, ka kartupeļu šķirnes iedala vairākos tipos, ņemot vērā, kā tie uzvedas cepot un vārot:

• A tipam pieder kartupeļi, kas vārot neizjūk, tātad der salātiem. Tāda ir šķirne ‘Mary Ann’.

• B tipam pieder nedaudz miltaini, maigas konsistences kartupeļi, kas der gan cepšanai, gan vārīšanai. Tādas ir šķirnes ‘Solist’, ‘Wega’, ‘Baltic Rose’.

• C tipa kartupeļi ir miltaini, gatavojot tie daļēji izjūk, der biezputrai, krēmzupām, vārīšanai un cepšanai. Tādas šķirnes ir ‘Nixe’, ‘Polly’, ‘Adretta’, ‘Huckleberry Gold’.

• D tipa kartupeļi ir ļoti miltaini, vārot izjūk. Piemēroti biezputrai un krēmzupām.

• Nereti kartupeļu vārīšanās tipu apzīmē ar diviem burtiem, jo nav iespējams noteikt stingru robežu. Piemēram, AB tipam pieder kartupeļu šķirne ‘Soraya’, bet BC tipam ‘Adorata’ un ‘Mia’.

Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.