
Kas vērtīgs kartupeļos 8
Tie satur ogļhidrātus (cieti), kas ir svarīgs enerģijas avots. Pretēji mītam kartupeļi neveicina aptaukošanos, jo satur šķiedrvielas, kas nodrošina ilgstošu sāta sajūtu. Tiesa, aina ir cita, ja tos fritē eļļā vai pasniedz ar treknām piedevām.
Ēdot ar visu mizu pagatavotus kartupeļus, organisms uzņems vairāk šķiedrvielu un antioksidantu. Sevišķi daudz oksidantu satur krāsainie kartupeļi – jo izteiktāks pigments (mizas un mīkstuma krāsa), jo bumbulis ir bagātāks ar antioksidantiem.
Lai arī kartupeļi satur C vitamīnu, organisms to neuzņem, jo termiskās apstrādes procesā šis vitamīns noārdās. Bet B grupas vitamīni (palīdz uzlabot asins sastāvu) un kalcijs (svarīgs elements kaulu stiprināšanai) gan saglabājas.
Savas vērtīgās īpašības vislabāk saglabā ar mizu krāsnī cepti vai tvaicēti kartupeļi.