Kartupeļu zupa ar sieru.
Kartupeļu zupa ar sieru.
Foto: Shutterstock

Kartupeļi nekad nepievils: 3 izcilas receptes, kā kartupeļus pagatavot neierasti 5

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
TV24
“Es neticu šādām sakritībām!” Slaidiņam aizdomas raisa ASV prezidenta Baidena pēkšņie lēmumi par Ukrainu un Trampa klusēšana
RAKSTA REDAKTORS
“Ārsts atnāk ar kafiju, bez steigas…” Paciente dusmīga, kāpēc “Veselības centrs 4” atļaujas necienīt cilvēku laiku
Lasīt citas ziņas

Nav nekā vienkāršāka par vārītiem kartupeļiem ar biezpienu un siļķīti. Tāds ēdiens piestāv arī svētku galdam. Lieliskas pusdienas vai omulīgas vakariņas var uzburt ar kartupeļu pankūkām, ko pasniedz gan ar krējumu, gan ikriem, gan brūkleņu ievārījumu. Kad bērns neko negrib ēst, frī ar kečupu varēs iemānīt vienmēr. Grozies, kā gribi – kartupelis ir glābējs, jo var būt savienībā ar gaļu vai zivīm, zupu padara tumīgu, salātus – sātīgus.

Kartupeļu zupa ar sieru

Sastāvdaļas:

• 1 l dārzeņu buljona

• 2 kg kartupeļu

• 2 puravu kāti

• 1 dzeltena paprika

• 150 g zilā siera

• 200 ml saldā krējuma

• 2 ēdamkarotes sviesta

• 2 timiāna zariņi

• 1 lauru lapa

• 3 smaržīgie pipari

• šķipsna paprikas pulvera

• sāls, malti baltie pipari

Pagatavošana:

Balto purava daļu pārgriež uz pusēm, rūpīgi nomazgā, nosusina, sīki sagriež (zaļo purava daļu zupai nevajadzēs).

CITI ŠOBRĪD LASA

Kartupeļus nomizo, sagriež vidēji lielos kubiņos. Paprikai izņem sēklotni un smalki sagriež. Notrauš timiāna lapiņas (kātiņus pataupa). Sieru sadrupina.

Katlā izkausē sviestu un apcep puravu uz lēnas uguns 5–7 minūtes, tad pievieno papriku, vēl pasautē. Pieliek kartupeļus un timiānu (kātiņus un pusi no lapiņām), lauru lapu, piparus un maisot sautē 3 minūtes.

Pievieno auksto buljonu, uzvāra un uz vidējas uguns vāra pusstundu.

Izņem lauru lapu, timiāna zariņus. Zupu sablendē. Pielej saldo krējumu, pieliek pusi no siera, garšvielas un sāli. Vēlreiz ar blenderi uzputo un uzvāra līdz pirmajam burbulim.

Mazliet atdzesē un lej šķīvjos, pārkaisa atlikušo sieru un timiāna lapiņas.

Kartupeļu salāti ar marinētām celmenēm

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 3 vidēji kartupeļi

• 350 g marinētu celmeņu

• 100 ml pesto mērces

• sauja lapu salātu

• 1 ēdamkarote olīveļļas

• 1 ēdamkarote citrona sulas

Pagatavošana:

Kartupeļus salātiem novāra ar visu mizu. Atdzesē, nomizo un sagriež kubiņos.

Pesto sajauc ar eļļu un citrona sulu, pievieno kartupeļiem un samaisa.

No marinādes izņem celmenes un nosusina. Ja sēnes lielas, tās sagriež sīkāk un iecilā kartupeļos. Lapu salātus saplūkā un pievieno kartupeļiem un sēnēm.

Var izmantot arī kādas citas marinētas sēnes.

Lieliski iederas ledussalāti, kas nesaplok.

Kartupeļu un bekona sacepums

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 6 lieli kartupeļi

• 7 lielas olas

• 2 vidēji sīpoli

• 400 g liesa kūpināta bekona

• 300 g Čedaras siera

• pustējkarote paprikas (vai kūpinātas) pulvera

• sāls, malti melnie pipari

Pagatavošana:

Bekonu un sīpolus sīki sagriež. Pannā uz lēnas uguns cepina sagriezto bekonu, lai iztek tauki. Tad pievieno sagrieztos sīpolus un cep, līdz tie zeltaini.

Sieru sarīvē uz smalkas, bet kartupeļus – uz rupjas rīves.

Samaisa olas, kartupeļus un sieru, pievieno bekonu ar sīpoliem, pieber pēc garšas sāli un piparus, samaisa.

Reklāma
Reklāma

Masu lej cepešpannā (20 x 30 cm) un cep cepeškrāsnī 180 grādos 45–50 minūtes.

PADOMI

• Lai cepti kartupeļi būtu skaisti brūngani un kraukšķīgi, pirms cepšanas nomizotos kartupeļus nomazgā aukstā ūdenī un nosusina uz papīra dvieļa. Tikai pēc tam griež ripiņās vai stienīšos.

• Kartupeļus liek cepties ļoti karstā eļļā. Sāli uzber tikai cepšanas beigās, lai kartupeļi nebūtu kā sūkļi, kas sevī ievelk visu eļļu no pannas.

• Ar mizu vārīti kartupeļi būs vērtīgāki nekā nomizoti vārīti, jo tad viss labums paliek ūdenī. Vasarā kartupeļus liek vārīties verdošā, pavasarī – aukstā ūdenī.

• Lai vārīšanās laikā miziņa nesaplaisātu, pirms likšanas katlā kartupeli var mazliet sadurstīt ar dakšiņu.

• Lai kartupeļi neizjuktu, pirmkārt, jāmeklē piemērota šķirne. Var arī ūdenim piepilināt etiķi, citrona sulu vai pat marinādi no konservēto gurķu burkas. Taču nevajag pārspīlēt – skābums jāpievieno ļoti maz. Ja būs par daudz, kartupeļi neizvārīsies nekad, kļūs cieti kā akmeņi! Starp citu, tāpēc kartupeļus borščā liek pirms tomātiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.