Karstie dzērieni labsajūtai un patīkamai noskaņai. Ieteikumi gatavošanā + 5 receptes 0
Pelēkais un vēsais laiks mēdz likt justies nedaudz nomāktiem un uzdzen drūmumu. Šādās reizēs uzlabot omu palīdzēs karsts un aromātisks dzēriens.
Gatavojot šos dzērienus, jāievēro daži ieteikumi. Visas karsto kokteiļu sastāvdaļas karsē kopā traukā bez vāka un uz lēnas uguns, raugoties, lai šķidrums nepārsniegtu 75 grādu temperatūru, tas ir, nesāktu vārīties.
Tiklīdz sāk izdalīties tvaiki, trauks jānoceļ no uguns. “Karsējot dzēriens jāmaisa, lai ingredientu garšas sajauktos, nevis noslāņotos,” vērā ņemamu padomu dod restorāna Ferma bārmenis Artūrs Osipāns.
“Šiem dzērieniem es pievienoju ūdeni, lai karsējot tiem nebūtu pārāk koncentrēta garša. Turklāt ūdens, kam pielikts nedaudz cukura, līdzsvaro dzēriena garšu.”
Karstos dzērienus bauda uzreiz un gatavo tādā daudzumā, lai nepaliktu pāri, jo atdzisuši tie zaudē savas kvalitatīvās īpašības. Taču jāņem vērā, ka uzkarsēts alkohols ātri uzsūcas asinīs, tāpēc nevajadzētu aizrauties ar pārmērīgu tā lietošanu.
“Karsējot dzēriena sastāvdaļas, alkoholu pievieno pašās beigās, lai tas neizgarotu un neparādītos izteikta spirta garša un smarža.”
Karstvīnu un citus karstos dzērienus un kokteiļus pasniedz caurspīdīgā karstumizturīgā stikla krūzē ar osiņu vai glāzē bez zīmējumiem un uzrakstiem. Ja dzērienam pievieno svaigus vai žāvētus augļus, krūzīti liek uz šķīvīša un pasniedz arī karotīti.
“Dzēriens visilgāk saglabājas karsts metāla traukā, temperatūru labi notur arī māla trauki, savukārt stikla traukā var labi redzēt gan karstā dzēriena krāsu, gan pievienotās garšvielas un augļus,” skaidro bārmenis.
Ja tējai pievieno alkoholisku dzērienu, citronu vai kādu žāvētu augli: melno plūmi, rozīni, gabaliņu bumbiera, ananasa, melones vai banāna, iznāk garšīgs karstais dzēriens.
To gatavojot, vajadzētu izmantot ne tikai krustnagliņas un kanēli, bet pēc iespējas dažādākas garšvielas: smaržīgos piparus, muskatriekstu, kardamonu, piparmētras lapiņas. Nav ieteicams izmantot malto kanēli, jo tad kokteilis kļūs duļķains.
Labāk tajā ielikt kanēļa standziņas gabaliņu, kas dod patīkamu garšu, smaržu un izskatu. Dzēriena pasniegšanas temperatūrai nevajadzētu būt zemākai par 90 grādiem. Nevajadzētu pievienot pārāk daudz ogu un augļu, citādi izveidosies kompots, nevis karstais dzēriens.
Smiltsērkšķu un apelsīnu sulas dzēriens
Sastāvdaļas
• 100 ml smiltsērkšķu sulas
• 40 ml apelsīnu sulas
• 60–100 ml ūdens
• 20 g cukura
• mandarīns dekorēšanai
Pagatavošana
Visas sastāvdaļas lej traukā un uzkarsē līdz pirmajam burbulim.
Sulu un Rīgas Melnā balzama dzēriens
Sastāvdaļas
• 100 ml dzērveņu sulas
• 100 ml ābolu sulas
• 15 ml citrona sulas
• 30 ml Rīgas Melnā balzama ar upeņu garšu
Pagatavošana
Visas sastāvdaļas lej traukā un uzkarsē, tad pievieno balzamu.
Augļu tējas un sulu dzēriens
Sastāvdaļas
• 130 ml augļu tējas
• 50 ml melleņu sulas
• 20 ml citronu sulas
• 20 g cukura
Pagatavošana
Visas sastāvdaļas lej traukā un karsē līdz vārīšanās temperatūrai.
Ābolu sulas un zaļās tējas dzēriens
Sastāvdaļas
• 120 ml zaļās tējas
• 80 ml ābolu sulas
• 20 ml apelsīnu sulas
• 20 g cukura
• 2 kanēļa standziņas
Pagatavošana
Visas sastāvdaļas lej traukā un uzkarsē.
Karstvīns ar dzērveņu sulu
Sastāvdaļas
• 100 ml sausā sarkanvīna
• 100 ml dzērveņu sulas
• 4 ingvera ripiņas
• šķipsna svaigi rīvēta muskatrieksta
Pagatavošana
Sarkanvīnu un dzērveņu sulu lej traukā, pieliek divas ingvera ripiņas un uzkarsē līdz viršanai.
Tad ingveru izņem. Dzērienu lej glāzē, pieliek atlikušās ingvera ripiņas, pārrīvē muskatriekstu.