Publicitātes foto

Kāpostu vaga no Rīgas līdz Berlīnei jeb Kā top populārie “Dimdiņkāposti”. Trīs lieliskas receptes! 14

[commented_posts title=”yes” thumbnails=”yes”]

Reklāma
Reklāma

Stāsts par “Dimdiņiem”

Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Lasīt citas ziņas
Publicitātes foto

Lai iepazīstinātu Latvijas iedzīvotājus ar pašmāju izcilajiem, kvalitatīvajiem un ekoloģiskajiem produktiem, Rimi sadarbībā ar pazīstamo garšas eksperti Ilzi Jurkāni ir izveidojis video stāstu – īsfilmu sēriju “Latvijas gardākie stāsti”. Tie ir veiksmes un pieredzes stāsti, kas ļauj iepazīt spilgtus Latvijas pārtikas produktu ražotājus, kuri piedāvā veselīgu, ekoloģisku un unikālu produkciju. Šie stāsti ir Ilzes Jurkānes dzīvas, vienkāršas un cilvēcīgas sarunas, ciemojoties pie ražotājiem un ceļojot latvisku garšu pasaulē.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Dimdiņkāposti” – interesanti, ka produkts ar šo visai amizanto nosaukumu ir iemantojis plašu popularitāti visā Latvijā. Zemnieku saimniecība “Dimdiņi” atrodas Gulbenes rajonā, Lizuma pagastā. Uzņēmums ir populārs ar lielu, kvalitatīvu un garšīgu produktu klāstu. Taču daudzi varbūt nemaz nezina, ka “Dimdiņi” ir arī viens no lielākajiem dārzeņu audzēšanas un pārstrādes uzņēmumiem ne tikai Latvijā, bet visās Baltijas valstīs. Kāpostu audzēšana ir viņu specialitāte jau no 1992. gada.

Tomēr kā zemnieku saimniecībai tai vēsture ir sena, jo tā tika dibināta jau pirmās Latvijas brīvvalsts laikā, 1926. gadā, un veiksmīgi darbojās, līdz tā pēc kara tika nacionalizēta. 90. gadu sākumā, kad Latvija atguva neatkarību, “Dimdiņu” saimnieki atguva savu īpašumu, un saimniecība varēja atsākt darbību ar iepriekšējo garu un degsmi. Dārzeņu audzēšanas mantojums tika papildināts ar ģimenē daudzu gadu gaitā izlolotu un pārbaudītu štovēto kāpostu recepti un vēl konfekšu “Gotiņa” ražošanas recepti, jo šiem pašiem saimniekiem pieder arī uzņēmums “Skrīveru saldumi”. Viss “Dimdiņu” mantojums nu veiksmīgi piedalījās jaunās Latvijas veidošanā. Kopš 2012. gada Normundam Audzišam un Ivetai Stalidzānei uzņēmumu vadīt palīdz meita Sintija, dēls Rinalds un Oskars Brediks, kas ir kā papildspēks gan darbā, gan idejās un jaunu produktu un virzienu meklējumos.

Ierodos kuplu un zaļojošu kale kāpostu laukā, lai satiktu z/s “Dimdiņi” saimnieku Normundu Audzišu. Stāvot šajā milzīgajā, skaistajā laukā, sāku viņu iztaujāt.

“Dimdiņu” vārds man ir pazīstams, pērku jūsu štovētos kāpostus jau gadiem, bet tagad interesē saprast, cik lieli jūs esat. Šķiet, ka lielāki, nekā biju domājusi…

Bez kautrēšanās varu teikt, ka patiešām esam lieli. Pavisam kopā apstrādājam 450 hektārus zemes, audzējot dārzeņus un graudaugus. 120 līdz 130 hektāri ir veltīti mūsu mīļajiem galviņkāpostiem.

Pārējos 20 – 30 hektāros aug ziedkāposti, Ķīnas kāposti, kā arī šīs sezonas jaunumi – “tīteņkāposti” un lapu jeb kale kāposti. Burkānus un bietes gan paši neaudzējam. Zeme šeit ir pārāk mālaina. Mēs tās iepērkam no mūsu Latvijas partneriem, ar kuriem esam apvienojušies kooperatīvajā sabiedrībā “Mūsmāju dārzeņi”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.