Foto – Aija Geida

Kāposts īpaši gards pildījumā. Vairākas receptes 0

Kāposts ir lēts un vērtīgs dārzenis, ar ko var pildīt sāļās maizītes un pīrāgus. Liekot to dažādos mīklas izstrādājumos, izdodas pavisam atšķirīgas garšas ēdieni.

Reklāma
Reklāma

Pildījuma recepte

• Vidējs kāposts

• 2 lieli sīpoli

• 2 ķiploka daiviņas

• 1,5 tējkarotes sāls

Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

• 1,5 ēdamkarotes brūnā karamelizētā cukura

• 100 ml tomātu mērces

• 50 ml olīveļļas

Kāpostu un sīpolus sakapā mazos gabaliņos. Ķiplokus smalki sagriež. Pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus, tad pieliek kāpostus, ķiplokus un sutina, līdz vidēji mīksti. Pieber garšvielas, sāli un brūno karamelizēto cukuru (ja nav pieejams, var izmantot balto). Pēc tam pielej tomātu mērci un sutina uz mazas uguns, līdz kāposti iekrāsojas viegli sarkanbrūni. Pildījuma pietiek 35–45 kāpostu pīrādziņiem vai vienam lielam sāļajam pīrāgam.

CITI ŠOBRĪD LASA

! Gatavojot pildījumu, kāpostus nevajag izsutināt pavisam mīkstus, bet lai tie ir mazliet kraukšķīgi.

Rauga mīklas pīrādziņi

Foto – Aija Geida

(aptuveni 35 gabali)

• 500 g kviešu miltu

• 25 g presētā vai 9 g sausā rauga

• 250 ml piena

• 70 g sviesta

• Ola

• Ēdamkarote cukura

• ½ tējkarotes sāls

• Kāpostu pildījums (sk. pamatrecepti)

Bļodā sadrupina raugu, pievieno cukuru un mazliet silta piena. Samaisa un ļauj, lai raugs 10 minūtes siltā vietā aktivizējas. Atlikušo pienu uzsilda līdz +40 °C, izkausē tajā sviestu un samaisa kopā ar šķidro raugu. Masai pieber cukuru un pievieno pusi olas (otra puse noderēs, lai apziestu pīrādziņus). Ar dakšiņu sakuļ viendabīgā masā un pamazām ber klāt miltus. Mīca, līdz mīkla atlec no bļodas malām. Apsedz ar dvielīti un raudzē siltumā (pie radiatoriem, līdz +40 °C uzkarsētā cepeškrāsnī vai uz mūrīša). Kad mīkla rūgusi 40 minūtes, to atspaida un ļauj vēl pusstundu rūgt. Tad gatavo pīrādziņus – izrullē mīklu, izspiež ar glāzi aplīšus, ieliek tējkaroti kāpostu pildījuma un aizspiež ciet maliņas. Apziež ar olu un cep +200 °C aptuveni 18–20 minūtes.

UZZIŅA

Atkarībā no šķirnes un sezonas kāposta kvalitāte var ievērojami atšķirties, un tas ietekmē pildījumu. Būtiski, lai pildījums ir sulīgs, mazliet pikants, ar izteiktu garšu un aromātu. Ja tas ir sauss, cep, kā gribi, neatkarīgi no mīklas kvalitātes izstrādājums nebūs baudāms. Tāpēc vajadzības gadījumā pildījumam jāpievieno papildu taukvielas, ūdens vai mazliet vairāk tomātu mērces.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.