Ekrānšāviņš no “X”

Kāpēc visiem vajadzētu ēst nektarīnus pilnu vēderu – zinātnieki sniedz izsmeļošu atbildi 19

Daudzi cilvēki tiešām iecienījuši šos “plikos” augļus, kas ir tik līdzīgi persikiem. Izrādās, ka nektarīniem ir vairākas veselībai labvēlīgas īpašības. Nektarīni ir labāks A, C vitamīnu, kālija un šķiedrvielu avots nekā to radinieki persiki. Tie ir arī bagāti ar antioksidantiem, tostarp E vitamīnu un flavonoīdiem. Izdevums Health raksta, ka nektarīnu sastāvā esošās uzturvielas var palīdzēt uzturēt veselīgu svaru un novērst vairākas slimības.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
“Viņš ļoti labi apzinās, ka daudzi no viņa grib atbrīvoties.” Eksperts nosauc brīdi, no kura Putina dienas būs skaitītas
Lasīt citas ziņas

Bagāts ar antioksidantiem
Nektarīni satur vairākus antioksidantus, tostarp A, C, E vitamīnus un flavonoīdus, īpaši antocianīnus. Antioksidanti aizsargā šūnas no brīvajiem radikāļiem – savienojumiem, kurus organisms veido dabiski, reaģējot uz fizisko slodzi, ultravioletajiem stariem, cigarešu dūmiem un vides piesārņotājiem.

Brīvie radikāļi bojā šūnu komponentus, tostarp DNS, kam var būt nozīme vēža un citu slimību attīstībā. Antioksidanti mijiedarbojas ar brīvajiem radikāļiem un neitralizē tos, neļaujot tiem bojāt šūnas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Veselīga svara saglabāšana
Augļu, īpaši nektarīnu, ēšana palīdz uzturēt veselīgu svaru vairākos veidos. Pētījumi liecina, ka augļu ēšana palīdz palielināt sāta sajūtu un samazināt apēsto daudzumu. Viens pētījums atklāja, ka sievietēm ar lieko svaru vai aptaukošanos augļi vairāk ietekmēja svara zudumu četru gadu laikā nekā dārzeņi. Tas var būt saistīts ar faktu, ka cilvēki mēdz ēst tikai augļus, nevis citus kaloriju saturošus produktus.

Citā pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 74 000 sieviešu, kuru vidējais vecums ir 51 gads, atklājās, ka sievietēm, kuras patērē vairāk augļu, ir par 24% mazāks aptaukošanās risks. Turklāt Kanādas pētījums parādīja, ka sievietēm, kuras ēd divas vai vairāk porcijas augļu dienā, ir par 12% mazāks risks uz vēdera aptaukošanos. Tiek atzīmēts, ka tikai 12% pieaugušo saņem ieteicamās divas tases augļu dienā.

Var palīdzēt novērst diabētu
Vairāk augļu, īpaši nektarīnu, ēšana var palīdzēt novērst vai ārstēt diabētu. Divi lieli pētījumi atklāja, ka palielināts augļu patēriņš izraisa izmaiņas zarnu mikrobiotā un vielmaiņas izmaiņas, kas saistītas ar mazāku 2. tipa diabēta risku. Citā pētījumā, kurā piedalījās pusmiljons ķīniešu pieaugušo, atklājās, ka lielāks svaigu augļu patēriņš ir saistīts ar ievērojami mazāku diabēta attīstības risku. Pētījumā arī konstatēts, ka augļu patēriņš samazināja nāves un nopietnu asinsvadu komplikāciju risku cilvēkiem ar cukura diabētu.

Nesen veiktais pētījumu pārskats atklāja, ka zarnu mikrobioma sastāvs var ietekmēt jutību pret insulīnu, kas savukārt var ietekmēt cukura līmeni asinīs un iekaisumu. Ir pierādīts, ka iekaisuma mazināšana, ko izraisa pozitīvas izmaiņas mikrobiomā, palīdz novērst un kontrolēt 2. tipa cukura diabētu.

Varbūt tie aizsargā pret vēzi
Nacionālais vēža institūts vēža profilaksei iesaka ēst 2 līdz 6,5 tases augļu un dārzeņu dienā. Antocianīniem, vienam no nektarīnās atrodamajiem antioksidantu veidiem, ir pretvēža iedarbība. Pētījumi liecina, ka tie aizsargā pret vēzi, novēršot vai samazinot DNS bojājumus šūnās, kas izraisa mutācijas, kas izraisa vēzi. Tie arī novērš vēža šūnu augšanu un izplatīšanos un faktiski var iznīcināt audzēja šūnas.

Reklāma
Reklāma

Ilgmūžības atbalsts
Austrālijā veikts pētījums, kurā piedalījās vairāk nekā 1609 cilvēki, atklāja, ka cilvēkiem, kuri ēda vairāk augļu, bija par 49% lielāka iespēja veiksmīgi novecot. Tiem, kas ēda daudz augļu, bija par 23% mazāks priekšlaicīgas nāves risks nekā tiem, kuri ēda maz augļu. Augļu šķiedras var īpaši būtiski ietekmēt veiksmīgas novecošanas iespējamību. Dalībniekiem ar zemu augļu šķiedrvielu patēriņu bija par 36% mazāka iespēja veiksmīgi novecot, salīdzinot ar cilvēkiem, kuriem bija daudz augļu šķiedrvielu.

Veicināt sirds veselību
Pētījumi liecina, ka ikdienas patēriņš 30-40 g šķiedrvielu samazina risku saslimt ar metabolisko sindromu par 27% – slimību grupu, kas kopā palielina risku saslimt ar sirds slimībām, diabētu, insultu un citām nopietnām veselības problēmām. Vienā pētījumā tika secināts, ka augļa šķiedras efektīvāk aizsargā pret vielmaiņas sindromu nekā citi šķiedrvielu avoti. Citos iepriekš publicētos pētījumos, kuros piedalījās vairāk nekā 760 000 cilvēku, analīze atklāja, ka palielināts augļu patēriņš samazina insulta risku par 32%.

Var aizsargāt acu veselību
Nektarīni satur antioksidantus luteīnu un zeaksantīnu, kam ir unikāla nozīme acu veselībā. Divi acs audi, kas ietekmē redzes procesu, ir makula un lēca. Luteīns un zeaksantīns atrodas šajos divos svarīgajos audos, un pētījumi ir parādījuši, ka šie savienojumi aizsargā tīkleni un lēcu no ar vecumu saistītām izmaiņām.

Nektarīnu uzturvērtība
Viena porcija (140 g) nektarīnu satur:
Kalorijas: 60
Tauki: 0 g
Nātrijs: 18,5 miligrami (mg)
Ogļhidrāti: 13 g
Šķiedra: 2 g
Olbaltumvielas: 1,5 g
Varš: 0,12 mg jeb 13% no dienas vērtības (DV)
Niacīns: 1,57 mg jeb 10% no dienas vērtības.
Nektarīni satur nelielu daudzumu A, C un E vitamīnu, dzelzi, mangānu, kāliju un cinku.

Ar nektarīniem saistītie riski
Lai gan reti, ir iespējama alerģija pret nektarīniem, kuras simptomi var būt nieze un nātrene. Cilvēkiem, kuriem ir alerģija pret persikiem, var būt arī alerģija pret nektarīniem. Turklāt nektarīni ir starp augļiem ar augstu FODMAP saturu. 25 FOPDMAP (fermentējamie oligosaharīdi, disaharīdi, monosaharīdi un polioli) ir cukuru grupa, ko organisms pilnībā nesagremo. Pārtikas produkti ar augstu FODMAP saturu ne vienmēr ir bīstami veselībai, taču tie var nebūt piemēroti ikviena uzturam, piemēram, ja jums ir kairinātu zarnu sindroms.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.