“Kāpēc viduslaikos klosterī neviens vairs “mošķus” neredzēja – rudzi vainīgi!” Atklāj, ka arī bioloģiskā pārtika var būt dzīvībai bīstama un toksiska 22
“Arī bioloģiskā pārtika var būt dzīvībai bīstama un toksiska,” TV24 raidījumā “Saimnieks. Zeme. Valsts” atklāj Indulis Ieviņš – LBTU mācību un pētījumu saimniecības “Vecauce” vadītājs.
Viņš min vēsturiskus piemērus, kāpēc lasām par visādiem mošķiem, ko viduslaikos cilvēki redzējuši. “Pamatā tās ir slimības uz rudziem, kas rada šīs halicunācijas un, kad cilvēku ielika klosterī, viņš pēkšņi “izveseļojās”. Vēl viens variants, ka šīs dažādās slimības neskāra augstdzimušos, bet tas tāpēc, ka viņi ēda baltmaizi, kurā nekādu toksīnu nebija.”
Rudzi savukārt klosterī tiek patērēti ilgākā laika posmā, piemēram, pēc diviem, trim gadiem šīs ķīmiskās vielas uz cilvēka veselību vairs tā neiedarbojas.