Kāpēc veikalos nopērkamās ķimeņu sēklas nav tīras, bet ar dažādiem piejaukumiem? 0
Kāpēc veikalos nopērkamās ķimeņu sēklas nav pilnīgi tīras, bet ar dažādiem piejaukumiem – sezamu, pipariem, riekstiem? Vai tādas var lietot kāpostu skābēšanai? AIJA BALDONĒ
Pēc Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Talsu biroja nodaļas vadītāja Alfona Spēka teiktā, pie mums pārtikā izmantojamās ķimenes ieved no Čehijas un Polijas; parasti importa ķimeņu sēklas ir diezgan tīras no nezāļu sēklām. Šajā gadījumā pie vainas ir pārtikas produktu izplatītājfirmas, kas ķimenes no lieliem iepakojumiem pārfasē mazākos, patērētājiem ērtākos iepakojumos. Pārpakošana notiek uz tām pašām iekārtām, uz kurām tiek iepakoti arī citi dienvidu kultūru produkti, tostarp sezams, rieksti, pipari un citi.
PVD Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte Inese Levane piebilst: Lai gan uzņēmumos iekārtas tīra pirms cita produkta veida iepakošanas, tomēr nekad nevar izslēgt iepriekš iepakoto produktu klātbūtni. Tā kā sezams un rieksti ir alergēni, tad atbilstoši normatīvo aktu prasībām par marķēšanu, izplatītājfirmas atzīmē uz marķējuma norādi, ka produkts var saturēt piejaukumus.
Par pārtikas kvalitāti un nekaitīgumu, kā arī par izplatāmās pārtikas atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām saskaņā ar pārtikas aprites uzraudzības likumu ir atbildīgs pārtikas uzņēmums. Pārtikas aprites tiesību akti neparedz ķimenēm tīrības kritērijus. Izmantojot kāpostu skābēšanai vai maizes cepšanai, ķimeņu sēklām jābūt perfekti tīrām, tādēļ saimniecei pirms lietošanas tās pašai ir jāpārtīra.