Kāpēc vecumdienās ir labi ēst olas: uztura speciālists nosauc veselībai būtisku iemeslu 0
Uztura speciālists dalījusies ar informāciju par olu labvēlīgajām īpašībām, par kurām daudzi cilvēki, iespējams, nemaz nenojauš.
Kad cilvēka organisms noveco, tam līdz ar to parādās sāpes visā ķermenī, sirmi mati un grumbas. Līdz ar to var izpausties tādas ar vecumu saistītas problēmas kā sirds slimības, osteoporoze un kognitīvo spēju pasliktināšanās. Tāpēc cilvēkiem tiek ieteikts pāriet uz veselīgu uzturu, kas bagāts ar augļiem, dārzeņiem, riekstiem un pilngraudu produktiem, kuri var atbalstīt fizisko un kognitīvo veselību.
Atsevišķi vajadzētu padomāt par olu iekļaušanu savā uzturā, jo tās satur dažas galvenās uzturvielas, kas ir svarīgas veselīgai novecošanai, intervijā izdevumam “Health Digest” norāda “Elite Sports” uztura speciālists Tonijs Kastiljo.
“Olas ir augstas kvalitātes olbaltumvielu avots un lielisks B12 vitamīna avots, tajās ir arī holīns un D vitamīns.”
2018. gadā žurnālā “Journal of the American College of Nutrition” publicētajā pētījumā teikts, ka holīns un luteīns veicina smadzeņu attīstību agrīnā vecumā un var arī novērst kognitīvo spēju pasliktināšanos nākotnē.
Uztura speciālists skaidro, ka holīnam ir būtiska nozīme šūnu strukturālajā integritātē un signālu pārnesē.
2024. gadā žurnālā “Nutrients” publicētajā pētījumā tika konstatēts, ka cilvēkiem, kuri vidējā vecumā ēda olas, bija labākas kognitīvās funkcijas vēlākā pieaugušā vecumā. Pat vīrieši, kuri bija vecāki par 60 gadiem un ēda vairāk olu, pēc 16 gadiem veica labākus atmiņas testus salīdzinājumā ar tiem, kuri ēda mazāk olu.
Turklāt olas ir viens no retajiem dabiskajiem D vitamīna avotiem, kas kopā ar kalciju un īpašiem karotinoīdiem palīdz uzturēt kaulu veselību. Saskaņā ar 2021. gadā žurnālā “Journal of Mid-life Health” publicētajiem pētījuma datiem vecāka gadagājuma cilvēkiem, kuri ēda vairāk olu, bija lielāks kaulu blīvums.
Kastiljo arī uzsver, ka olas ir jāēd, īpaši gados vecākiem cilvēkiem, lai kompensētu olbaltumvielu vielmaiņas izmaiņas.
“Olas sniedz visas neaizvietojamās aminoskābes viegli sagremojamā un bioloģiski pieejamā veidā,” viņš saka. Turklāt olas nepalielina holesterīna līmeni, kā iepriekš tika uzskatīts.