Kāpēc uzņemot daudz cukura, ir lielāka iespēja mirt? 1
Lai gan pamazām dabā jūtama sarosīšanās un tuvojas pavasaris, cilvēki gan darba slodzes dēļ, gan arī slinkuma dēļ joprojām daudz laika pavada iekštelpās un maz nodarbojas ar aktivitātēm. Viens no lielākajiem draudiem veselībai ir šķietami pavisam nevainīgais baltais pulveris mums tepat blakus. Tas ir cukurs mūsu tējās, dzērienos un uzkodās. Mūsdienās cukura patēriņš ir piedzīvojis teju eksplozīvu pieaugumu, un tā sekas ir jūtamas arī sabiedrībā.
Cukura patēriņš ir tieši saistīts ar palielinātu sirds un asinsvadu slimību risku, tas ir viens no galvenajiem aptaukošanās un cukura diabēta iemesliem. Kā piemēru var minēt 15 gadus ilgo pētījumu, ko veica Amerikas Sirds Veselības Asociācija (Journal of American Heart Association Internal Medicine). Pētījums demonstrēja, ka cilvēki, kuriem cukurs sastāda vairāk kā ceturto daļu no kopējā uzņemto kaloriju daudzuma dienā, ir pakļauti divreiz lielākai iespējai, ka iestāsies priekšlaicīga nāve, salīdzinot ar cilvēkiem, kas ierobežo savu cukura patēriņu līdz 10% no kopējā uzņemto kaloriju daudzuma, neņemot vērā indivīdu dzimumu, vecumu un ikdienas aktivitāšu līmeni.
Sirds slimības gan nav vienīgais ar cukuru saistītais risks. Vairāki pētījumi ir pierādījuši, ka arī cilvēka mentālā veselība var būt apdraudēta. Cukurs, līdzīgi kā narkotikas, nonākot cilvēka asinsritē, liek smadzenēs izdalīties dopamīnam – ķīmiskai vielai, ko cilvēka organisms izmanto kā sava veida motivācijas un atlīdzības mehānismu. Tieši dopamīna izdalīšanās, kas spēcīgu narkotiku gadījumā līdzinās ekstāzei, ir iemesls kāpēc veidojas atkarība no konkrētās vielas. Cilvēki patiešām var kļūt atkarīgi no šīs saldās vielas, kas ikdienā ir viegli pieejama, jo tiek pievienota praktiski visiem pārtikas produktiem. Sekas ir dažādas un nebūt ne pozitīvas. Pētījumi ir pierādījuši saikni starp augstu cukura patēriņu un palielinātu depresijas līmeni. Tāpat ir atklāta saikne starp palielinātu trauksmes līmeni un cukura uzņemšanu, kas īpaši izpaužas indivīdiem, kas ikdienā izjūt daudz stresa.
Latvieši, ejot ciemos, parasti ierodas ar ciema kukuli – kūkām, smalkmaizītēm, dažādiem saldumiem. Tā vietā būtu ieteicams nedaudz piedomāt un izvēlēties veselīgākas alternatīvas – svaigus vai žāvētus augļus, riekstus. Tāpat derētu pievērst uzmanību ikdienas uzturam. Vai tiešām labākā pusdienu uzkoda ir šokolādes batoniņš vai konfektes? Daudz labāk ir apēst burkānu vai ābolu, varbūt pat sagatavot augļu plati. Tas nemaz neprasa tik daudz laika, un ir lieliska alternatīva cukura kalniem, kuri neizbēgami tiks uzņemti patērējot fasētās uzkodas. Galu galā, tas ir Jūsu pašu interesēs rūpēties par savu veselību!