Kāpēc uz kartupeļiem veidojas kraupis? Kā ar to cīnīties? 0
Kāpēc kartupeļu mizu klāj it kā korķa kārta? ANITA TUKUMA NOVADĀ
Pēc Agroresursu un ekonomikas institūta Kartupeļu selekcijas grupas vadītājas Ilzes Skrabules teiktā, tas ir parastais kraupis, ko izraisa augsnē dzīvojoša baktērija Streptomyces scabies. Slimība ietekmē ražas kvalitāti, nevis tās lielumu.
Kartupeļi inficējas bumbuļu veidošanās sākumā. Parastā kraupja izplatību veicina tam labvēlīgi meteoroloģiskie apstākļi. Augsnes mitrums kartupeļu veidošanās laikā ir galvenais faktors, kas ietekmē slimības ierosinātāja spēju inficēt bumbuļus. Sausās, ļoti vieglās augsnēs patogēns ir aktīvāks, bet mitrās – mazaktīvs. Vēl parastais kraupis pastiprināti izplatās svaigi kaļķotās augsnēs (pH virs 6,5), kurās tikko iestrādāti kūtsmēsli. Tāpēc kompostētus kūtsmēslus labāk izmantot pirms kartupeļiem augošajai kultūrai (priekšaugam) vai ierakt iepriekšējā gada rudenī. Ja augsne ir ļoti skāba, to nepieciešams kaļķot ar krītu vai dolomītmiltiem vismaz gadu pirms kartupeļu stādīšanas. Vēl kraupja bojājumus var ierobežot, nodrošinot vienmērīgu mitruma režīmu augsnē, ievērojot augu seku un stādot pret šo slimību izturīgas šķirnes.