
Interesanti fakti par lauru lapām 0
– Lauru lapas sastāvs: Lauru lapa (no lauru koka Laurus nobilis) satur ēteriskās eļļas (piemēram, cineolu), antioksidantus, kā arī vitamīnus A, C un B grupas vitamīnus. Tā tiešām var sniegt pretiekaisuma un nomierinošu efektu, kas zinātniski ir apstiprināts, taču nav pierādījumu, ka tā būtu “brīnumlīdzeklis” pret diabētu vai citiem nopietniem stāvokļiem, kā tas tiek dažviet norādīts.
– Praktisks padoms: Ja vēlaties izmēģināt kafiju ar lauru lapu, ņemiet vērā, ka tās garša ir specifiska – tā var būt nedaudz rūgtena vai zāļaina. Sāciet ar nelielu lapas gabaliņu, lai nepārslogotu dzērienu ar intensīvu aromātu.
– Kultūras konteksts: Lai gan lauru lapu pievienošana kafijai nav izplatīta Rietumu kultūrā, dažās tautās (piemēram, Vidusjūras reģionā) lauru lapas tiek izmantotas ne tikai ēdienos, bet arī tējās vai citos dzērienos to aromāta un iespējamās veselīguma dēļ.
– Senajā Grieķijā un Romā lauru lapas bija uzvaras simbols – no tām vijās kronīšus (laurus), ko pasniedza uzvarētājiem. Tas saistīts ar to izturību un mūžzaļo dabu. Tās tika uzskatītas par svētām un saistītas ar Apollona kultu, kam piedēvēja dziednieciskas īpašības.
– Praktisks pielietojums ārpus ēdiena: Lauru lapas atbaida kukaiņus, piemēram, skudras vai kodes, pateicoties to spēcīgajam aromātam. Daudzi tās liek pieliekamajos vai drēbju skapjos kā dabisku repelentu.Tās var izmantot matu skalošanai (uzlējuma veidā), jo palīdz mazināt blaugznas un stiprina matus, pateicoties antiseptiskajām īpašībām.
– Piesardzības fakts: Lauru lapas nav paredzētas ēšanai veselas, jo tās ir cietas un var radīt gremošanas problēmas vai pat aizrīšanās risku. Tāpēc tās vienmēr izņem no ēdiena vai dzēriena pirms lietošanas – tas attiecas arī uz kafijas recepti.
– Kultivēšana: Lauru koks ir mūžzaļš augs, kas dabiski aug Vidusjūras reģionā, bet to var audzēt arī podos citviet, ja klimats ir pietiekami silts. Tas ir izturīgs un neprasa daudz kopšanas.