Kāpēc piens pēc dažām dienām sāk smirdēt un nesarūgst? Atbild PVD 7
“Piena produktu kvalitāte aizvien pasliktinās – piens pēc dažu dienu glabāšanas ledusskapī sāk smirdēt. Tas notiek pirms norādītā lietošanas termiņa beigām. Tā nav skābuma smaka, jo piens vispār nesarūgst. Ko par to saka Pārtikas un veterinārais dienests?” jautāja Anna Priede Smiltenē.
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Una Rubīna attbild: “Pārtikas produktam no ražošanas uzņēmuma līdz veikala plauktam ir nepārtraukti jānodrošina ražotāja norādītie uzglabāšanas apstākļi, tostarp – temperatūras režīms. Ja kādā no posmiem tas netiek ievērots, produkts var sākt bojāties, mainoties tā organoleptiskajām īpašībām – krāsai, konsistencei, garšai un smaržai.”
PVD aicina pievērst uzmanību, kādos apstākļos pārtikas produktus uzglabā veikalā. Iespējams, aukstuma vitrīnās nav nodrošināta nepieciešamā temperatūra, tāpēc piena produkti ātrāk bojājas.
Pasterizēts piens nesarūgst tādēļ, ka pasterizācijas (termiskās apstrādes) laikā iet bojā pienskābes baktērijas, kas dabīgi nodrošina rūgšanas procesu pienā. “Ja, atnākot mājās, konstatējat pienam neraksturīgu smaržu vai garšu, jums ir tiesības šo produktu, uzrādot pirkuma čeku, atdot atpakaļ tirgotājam vai apmainīt to pret citu, kā arī varat vērsties ar sūdzību PVD, norādot, kur, kad un kādu pienu iegādājāties,” iesaka PVD pārstāve.