Foto – Shutterstock

Kāpēc govij ir izteikti rūgts piens? 1

Kāpēc govij ir izteikti rūgts piens? Barojam ar kvalitatīvu sienu, lopbarības bietēm, topinambūriem, nedaudz arī ar kartupeļiem, miltiem un Food papildbarību. ANNA NĪCAS NOVADĀ

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Skorpions – 19. novembris, Strēlnieks – 24. jūlijs: laimīgākā diena 2025. gadā katrai zodiaka zīmei
Receptes
Jāmeklē, dārgi, nav laika? 15 produkti, ko turēt pa rokai, lai atvieglotu veselīgu ēšanu visas nedēļas garumā
RAKSTA REDAKTORS
“No kaut kā diemžēl jāatsakās.” “Swedbank” bankomātos vairs nav pieejams viens pakalpojums 58
Lasīt citas ziņas

“Ja dzīvnieki ir nodrošināti ar vajadzīgo enerģiju, proteīnu, kalciju, fosforu, pienam nevajadzētu būt nekādai piegaršai. Tā parādās, tiklīdz kaut kā pietrūkst barībā. Visbiežāk piena rūgtumu izraisa nekvalitatīva barība (rupjā lopbarība), bet var būt arī citi iemesli – mikroelementu trūkums, palielināts somatisko šūnu skaits un laktācijas fāze,” uzsver LLKC konsultants piena kvalitātes jautājumos Ilmārs Gruduls.

Ja piena somatisko šūnu skaits mililitrā pārsniedz 200 000, ir jāizanalizē situācija un jānovērš cēloņi. Lopkopim jāpievērš lielāka uzmanība personiskajai higiēnai, dzīvnieka sagatavošanai slaukšanai, jākonsultējas arī ar veterinārārstu par govs veselības stāvokli. Lai pienu nodotu pārstrādei, pieļaujamā robeža ir 400 000 somatisko šūnu vienā mililitrā. Rādītājam paaugstinoties līdz 600 000–700 000, samazinās piena izslaukums un tā kvalitāte.

CITI ŠOBRĪD LASA

Piens parasti kļūst rūgts arī laktācijas beigās, kad tajā ir daudz minerālsāļu.

Tāpat rūgtums var parādīties pēc kāda laika (14–16 stundām), ja piens glabāšanas laikā netiek pietiekami atdzesēts. Lai tā nenotiktu, piens tūlīt pēc izslaukšanas divu stundu laikā jāatdzesē līdz +8 °C. Strauji atdzesējot un uzglabājot zemā temperatūrā, lielākajai daļai baktēriju vairošanās process tiek pārtraukts.

Rūgtumu pienam dod arī dažādas rūgtās nezāles (vērmeles un citas), kas atrodas rupjajā lopbarībā, piemēram, skābbarībā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.