Kāpēc olas neputojas? 0

“Kāpēc dažkārt neputojas olas baltums un saldais krējums?”
 Laila Rīgā

Reklāma
Reklāma

 

Kokteilis
3 horoskopa zīmes, kuru pārstāvji lieto par daudz alkohola
FOTO. Simtiem cilvēku un sajūta, ka ir tik nepareizi… Pēdējā gaitā izvadīts talantīgais basketbolists Jānis Timma
RAKSTA REDAKTORS
Latviešu ģimenes, kas piedzīvoja trillera cienīgu bēgšanu no Zviedrijas, meita izsludināta starptautiskā meklēšanā. Mammai ir versija, kāpēc ar tādu sparu tiek mēģināts atņemt bērnu
Lasīt citas ziņas

Ja neizdodas saputot olas baltumu, iemesli var būt vairāki. Par to savā ikdienā ir pārliecinājušies pieredzējušie pavāri Astrīda Čeppe un Tomass Godiņš. Piemēram, olas var būt pārāk ilgi stāvējušas ledusskapī vai arī ir pārāk svaigas.

 

Ļoti liela nozīme ir olu kvalitātei. Lai izvairītos no nepatīkamiem gadījumiem, mūsu konditori atsakās no to firmu piedāvājuma, kuru olu baltumus nav izdevies saputot.

 

CITI ŠOBRĪD LASA

– Ļoti liela nozīme ir olu kvalitātei. Lai izvairītos no nepatīkamiem gadījumiem, mūsu konditori atsakās no to firmu piedāvājuma, kuru olu baltumus nav izdevies saputot. Pēc pieredzes zinām, ka laba kvalitāte ir tā dēvētajām lauku olām, arī “Balticovo”, – stāsta restorāna “Neiburgs” šefpavārs Tomass Godiņš. – Lai veiksmīgi saputotu olas baltumu, tam jābūt aukstam. Tāpēc, kad baltums ir atdalīts no dzeltenuma, to pirms putošanas ieliek ledusskapī. Un vēl noteikti jāskatās, lai atdalot baltumam netiek klāt dzeltenums. Lai baltumu nepārputotu, jāpieber arī šķipsniņa sāls, pretējā gadījumā sakultais kļūst graudains.

“Index Cafe” pavāre Astrīda Čeppe vēl uzsver, ka traukam, kurā puto, un mikserim vai karotei ir jābūt perfekti tīriem, nedrīkst atstāt nekādu taukvielu palieku. Pēc katras porcijas saputošanas trauks un miksera lāpstiņas noteikti jānomazgā un sausi jānoslauka. Ja uzreiz liek nākamo porciju, garantēts, ka baltumu neizdosies saputot.

Dažām saimniecēm pārbaudīts paņēmiens ir vienas ēdamkarotes ūdens un šķipsniņas sāls pievienošana olas baltumam pirms putošanas, toties cukuru, ja tas paredzēts ēdiena receptē, viņas pieber tikai pašās beigās. Ja, par spīti visiem pūliņiem, neveidojas stingras olbaltuma putas vai tās uzreiz sakrīt, jāpērk cita ražotāja piedāvātās olas.

Skaidrojot, kāpēc neputojas saldais krējums, Astrīda Čeppe kā vienu no iespējamiem iemesliem min pārāk mazo tā daudzumu.

 

Jābūt vismaz 300 gramiem saldā krējuma, lai ir, kam putoties.

 

– Jābūt vismaz 300 gramiem, lai ir, kam putoties. Traukam, kurā puto, arī noteikti jābūt tīram. Ideāli, ja to izmanto tikai saldā krējuma putošanai, nevis jauc arī rasolu vai kā citādi lieto. Vēl es šim nolūkam ņemu stikla, nevis plastmasas trauku. Protams, svarīgi izvēlēties arī kvalitatīvu produktu. Tā kā saldēdienus bieži negatavojam, ieteicams pirkt dārgāku saldo krējumu. Es dodu priekšroku “Tukuma piena” ražotajam “Exporta” saldajam krējumam vai Rīgas piena kombināta “Rasai”, arī ” Lāse” nav peļama. Ir jāatrod savs saldais krējums.

Reklāma
Reklāma

Tomasam Godiņam īsti nebija skaidrojuma, kāpēc neizdodas saputot saldo krējumu:

– Grūti pateikt. Varbūt tam iemesls ir kādas tehnoloģiskās nianses ražotnē, piemēram, saldais krējums pārkarsēts. Mēs rīkojamies tā, ka izvēlamies to produktu, ar kuru nekad nav bijis problēmu, piemēram, Rīgas piena kombināta ražoto saldo krējumu “Rasa”.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.